Hevér Lajosra emlékeztek

 

 

 

Már egy éve, hogy külföldről hazafelé tartott, amikor tragikus motorbalesetben elvesztettük (2015. július 25-én) Hevér Lajost.

Tizennyolc éve kezdett el Spanyolországba járni, azóta minden július közepén felült a motorjára és egyedül elmotorozott oda. Az volt az álma, hogy egyszer átmegy Afrikába is.

 

 

 

Gyermekkorától kezdve sportolt. Középiskolásként már tornászversenyeket nyert, de a nagy szerelem már akkor is a repülés volt, vadászpilóta szeretett volna lenni. Az volt a vágya, hogy a világot megismerje szabadon járva azt. A repülési naplója szerint 1958- ban kezdett Kiskunfélegyházán a repülőtérre járni. Ahogy betöltötte a 16. életévét vitorlázó repülő elméleti majd gyakorlati vizsgát tett, 20 éves koráig 341 felszállása, ebből hat teljesítményrepülés volt. Nem tudott annál szebbet és jobbat elképzelni, mint szabadon szállni, mint a madarak, hisz felülről olyan gyönyörű a világ. Évtizedekig folyamatosan képezte magát és versenyekre is járt. Többször ért el nemzetközi versenyen is dobogós helyezést, de sosem érdekelték az eredmények igazán — csak maga a repülés volt a fontos számára. Legeredményesebb éve 1985 volt, amikor elnyerte az év legsikeresebb férfi vitorlázó sportrepülője címet. Aranykoszorús vitorlázórepülő pilóta és sárkányrepülő volt. Valamennyi Magyarországon repült vitorlázó gépre szerzett repülési jogosítást és mindegyik típussal repült is. Évtizedekig nagy odaadással oktatta a fiatalokat repülésre és tanította őket fegyelemre. Több évtizedig repülőmodellezett, rendszeresen kijárt a modellezőkkel is a repülőtérre, néhányan közülük a legjobb barátai. Az egész élete a repülésről, majd később már a motorozásról szólt. Motorozni 1967- ben kezdett, naponta motorral járt, mint földhivatali gazdász a szolgálati motorkerékpárján. A 80-as évek elején vette az első BMW motorját, akkor kezdett el veterán motorokkal is foglalkozni. Így indult a veterán motorozás, majd közel húsz éve a motorral egyedül túrázás. Minden motorját maga szerelte, büszke is volt arra, hogy nála minden motor üzemképes. Szenvedélyévé vált a motorozás, kora tavasztól késő őszig csak motorral járt.

 

 

 

Édesanyjaként szerette és tisztelte anyósát Anyust. Mindig hálás volt a tőle kapott szeretetért, kényeztetésért, az elkészített finom falatokért, tisztelte őt a repülőtér megmentéséért. Boldog ember volt! Barátai között sokszor hangoztatta, hogy Istentől nagy ajándékot kapott felesége, Anikó személyében, aki minden álmának megvalósítását támogatta. Mindenek felett szerették és tisztelték egymást, egyek voltak mindenben.

 

 

 

Őrá emlékeztek 2016. augusztus 27-én barátai, tisztelői és családja.

A megemlékezés a Kertvárosból indult és a motorosok végigszelték Szentes utcáit, majd a repülőtérre vonultak. Egy kis pihenő után az Alsó református temetőben folytatódott a megemlékezés. Felemelő érzés volt, hogy miközben folyt a megemlékezés, repülők köröztek a temető fölött így tisztelegtek Hevér Lajos emléke előtt.

 

 

 

A megemlékezés végén elhangzott, hogy Hevér Lajos emléke mellett valamennyi elhunyt régi motoros, repülős és sportbarát emlékét kívánják megőrizni hagyományosa évente. Így felolvasták azokat a sporttársakat, akiktől már el kellett búcsúzni.

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 09. 01.

 

 

.