Madarak és fák napja a ligetben

 

2016. június 7-én a Felsőpárti Óvodai Munkáltató Körzet a Madarak és Fák napját ünnepelte egy nagyszabású rendezvény keretében a Széchenyi-ligetben. Az óvodásoknak ismeretterjesztő akadálypályát állítottak fel, ahol a csapatok bővíthették ismereteiket a fákkal és madarakkal kapcsolatban.

 

A Koszta József Múzeum Csallány Gábor Kiállítóhelyén Fekete Zoltán tanár úr mutatta be a 2016-os év madarát a harist a gyerekeknek.

 

Tudni kell, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van.

A harist a lakosság választotta az idei év madarául internetes szavazáson.

 

A haris fürjszerű megjelenésű, de annál nagyobb, körülbelül balkáni gerle méretű, 27­-30 cm-es testhosszú madár (német neve, a „Wachtelkönig”, „fürjkirály”-t jelent). Feje közepesen nagy, csőre vaskos, erőteljes, függőleges ék alakú. Nyaka hosszú és vastag. A hím és a tojó hasonló megjelenésű. Farka rövid, alig lóg túl a szárnytollak csúcsán, és mivel színezete megegyezik a hátéval, úgy tűnik, mintha a madárnak nem is lenne farka. Lábai és ujjai a test méretéhez képest hosszúak és erőteljesek. A tojásból kikelő fiatalok koromfeketék.

 

A gyerekek eljátszották, hogyan búvik el a haris a magas fűben, vagy hogyan riaszt, ha veszély közeledik.

 

A strand területén a kézműveskedés mellett "kukacokat" kellett enniük fából, vagy tojást terelgetni vissza a fészekbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 06. 07.

 

.