Kinizsi Juniális az összetartozás ünnepe

A szülőföld, a haza szeretetének jegyében versenyeztek Csongrád megye települései köztük Szentes is

 

 

 

Erdély számos településéről, de a Vajdaságból is érkeztek versenyzők, a negyedik Kinizsi Juniálisra, amelyet a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából szervezett meg idén is a fábiánsebestyéni Kinizsi Park. Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője felhívására Csongrád megyéből 18 település csatlakozott a különleges megemlékezéshez, hiszen ezen a rendezvényen a játékos versengésé, a jókedvé a főszerep. A Juniális idei fővédnöke dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormámymegbízottja volt, díszvendége pedig Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes.

 

 

 

Kocsitolás, horgászverseny, puzzle és főzőverseny -, ilyen és hasonló feladatokban mérik össze tudásukat és ügyességüket a települések, a verseny fődíját, a Kinizsi Vándorserleget az összetett verseny győztese viheti haza és birtokolhatja egy évig. A játékos versengés mégsem egymás legyőzéséről szól, sokkal inkább az összetartozásról, a szűkebb és tágabb értelembe vett haza, a szülőföld szeretetéről. A trianoni évforduló napján szervezett programról Farkas Sándor a résztvevőket köszöntő beszédében így fogalmazott: Felemelő érzés ezen a napon együtt lenni a határontúliakkal, akik ugyanolyan magyar testvéreink, mint mi vagyunk egymásnak, és a mai nap egy újabb lehetőség arra itt Fábiánsebestyénben, hogy megmutassuk: összetartozunk.

 

 

 

Dr. Juhász Tünde a megye kormánymegbízottja szerint a nemzet lelki egyesítése megtörtént azzal, hogy a magyar Országgyűlés 2010-ben lehetőséget teremtett az egyszerűsített honosítási eljárással a határon túli magyarok kettős állampolgárságára. „És bár mi magyarok sosem fogjuk tudni elfogadni, hogy a nemzetünk tagjai az unió határain kívül rekedtek és hogy az autonómia ügyét igazolni, indokolni kell, az mégis örvendetes, hogy ezen a napon már nem a búsulásé a főszerep, hanem az olyan összetartozást hirdető rendezvényeké, mint amilyen a Kinizsi Juniális.” – hangsúlyozta.

 

 

 

„Számomra is szent ez a föld.” – kezdte megemlékezését Böjte Csaba. A ferences rendi szerzetes beszédében arra emlékeztetett, hogy a Déván túlig nyúlt annak a Bor-Kalán nemzettségnek a szálláshelye, amelyet a honfoglalás után, Ond vezér leszármazottai alapítottak. „A történelem ezt a szállásterületet szétverte, de Trianon sebét a gyűlölet csak tovább mélyítené.”

 

 

 

Csaba testvér úgy véli, csak a szeretet, a béke, az összetartozás segíthet ebben a helyzetben – ezért is üdvözölte az Összetartozás napi rendezvényt, és ezért is nevezett 13 munkatársával a Dévai Szent Ferenc Alapítványt képviselve a megmérettetésbe: „Örvendek, hogy nem gyásznap ez a mai, hanem az összefogás napja. Együtt erősebbek, többek, gazdagabbak vagyunk. A Kárpát-medencében a magyarok, románok, szerbek, tótok külön nem tudnak tündérkertet építeni, ezt csak együtt tudjuk megtenni, ha bízunk egymásban, ha merjük egymás kezét megfogni."

 

A csapatok csaknem egész napos vetélkedését a tavalyi győztes, Tömörkény nyerte meg, így a kupa náluk marad egy évig, második lett Nagymágocs csapata, a harmadik helyezést pedig Derekegyház szerezte meg.

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 06. 05.

 

 

 

.