Találkozó Peczárszky Katalin emlékére

 

 

 

Az 1960-as évek második felében indult be Peczárszky Katalin (1913–1993) tánciskolája Móricz Zsigmond Művelődési Házban, aki már 1932-ben elvégezte az Országos Táncmesterképző tanfolyamát, és oklevelet szerzett tánctanításból. Kató néni a tánc igazi mestere volt, és 60 esztendő alatt több ezer embert vezetett be a társastánc világába. Működése első évtizedeiben egy-egy nagyobb táncteremmel rendelkező intézmény adta meg a lehetőséget tánckurzusok megtartására, melyek hétvégi össztáncai, valamint a kurzus végén tartandó próbabálok hosszú éveken át a fiatalság kedvenc és kulturált szórakozását jelentették.

 

 

 

Munkássága második szakaszában csoportokkal, táncklubokkal foglalkozott. 1953-tól mintegy három évtizeden át a Szentesi Művelődési Központban tevékenykedett. Táncosai országos viszonylatban is sikert arattak: az 1965-ös Szegeden megrendezett "KI MIT TUD"-on, a miskolci formációs versenyeken vagy a szombathelyi a Savaria Nemzetközi Táncversenyen.

 

 

 

Az egykori táncosok 2016. május 28-án újra találkozót szerveztek a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Szirbik Imre polgármester köszöntőjében elmondta, hogy sokan úgy voltak a tánccal, hogy egy-egy órát csak azért töltöttek el, mert az éppen kiszemelt fiatal lány táncra járt és az össztáncok jó alkalmak voltak a találkozásokra.

 

 

 

Kató néni tánc és illemtanár volt. Nem csak oktatott, hanem nevelt is! A híres "csattogójáról" ismert táncpedagógus több módon is tudta az használni. Ütötte vele az ütemet, vagy ha a balett alapoknál nem volt eléggé spicc a spicc, akkor csak tompa csattanás jelezte a helyes irányt.

 

 

 

Évekkel ezelőtti találkozón még sok-sok egykori táncosok gyermekei tartottak bemutatót, de mára csak egy páros Szatmári Szilvia gyermeke Rónyai Zoltán és párja, Farkas Boglárka ifjúsági standard magyar bajnokok tartottak bemutatót.

 

A találkozón korabeli filmrészletekkel elevenítették fel a múltat a találkozó résztvevői.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 05. 29.

 

.