PORTRÉVÁZLATOK könyvbemutató

ERDÉLY - BUDAPEST - SZENTES, 1944-1945

 

 

 

2016. május 4-én SINÓROS-SZABÓ GYÖRGY: PORTRÉVÁZLATOK című könyvét mutatták be a Városi Könyvtárban.

 

 

 

Sinóros-Szabó György Szentesen született 1936-ban. Sokaknak ismerős lehet a név, de ha eláruljuk, hogy a testvére a HMG-ben tanított évtizedekig akkor már egy lépcsővel közelebb járunk a "tudom már, hogy hol hallottam ezt a nevet"-nez! Toókosné testvéréről (bátyjáról) van szó, aki festőművész és díszlettervező diplomáját az Iparművészeti Főiskolán szerezte 1959-ben.

 

 

 

Tíz éven át díszlet- és bábtervezőként, valamint szcenikusként az Állami Bábszínháznál dolgozott, közben festett, rajzolt, illusztrált. 1969-től nyugdíjazásáig a Magyar Külügyminisztérium lakberendezője, művészeti szakértője volt. Külképviseleti székházak, nagyköveti rezidenciák berendezését tervezte és kivitelezte világszerte.

Az írást korán kezdte: első elbeszélését 8 évesen vetette papírra. Elbeszéléseinek élményanyagát a változatos, küzdelmes XX. század során a vele és körülötte történt eseményekből meríti. Számos novella, vers és műfordítás fűződik nevéhez. Írásai eddig a Hír-futár c. külügyi folyóiratban és a Külügyi Fórum c. lapban jelentek meg valamint a Kézen-fogva című antológiában (2015). Tagja a MIMIND nevű irodalmi körnek.

 

 

 

Vágvölgyi Zoltán helytörténész a szerzővel beszélgetett ezen az estén, ahol is megtudhattuk, hogy háborús visszaemlékezést tart kezében az olvasó. Szerzője a szemtanú elevenségével és hitelességével írja meg olykor mulattató, máskor megrázó gyermekkori kalandjait. Nem fikciót közöl. Valós eseményeket és valódi, egykor élt személyeket mutat be. Történetei olyan pillanatfelvételeket rögzítenek a korabeli Magyarországról, melyek sokszor többet mondanak el a történelemről, mint amit a tankönyvekből megtudhatunk. A Zoli címet viselő elbeszélésben egy Észak-erdélyi városka, Dés bombázásába csöppenünk német katonák, szovjet bombázók és élelem után kutató gyerekek főszereplésével. Az Eduárd bácsi Budapest ostromának idején játszódik. Anekdotikus, kedves ám drámai fordulatokban is bővelkedő elbeszélés egy villa óvóhellyé alakított pincéjéből. Az Alekszej őrmester elgondolkodtató képet tár az olvasó elé: szovjet és szovjet katona között óriási különbségek lehetnek – humánum tekintetében. A Misi, Víg Gyuri és egyéb bolondok c. elbeszélésben a főhős családjával hazaérkezik romossá vált szentesi otthonába. Színes, mulattató, izgalmas és felemelő kalandokon keresztül meséli el a háború végének helyi történéseit, a megszálló hadsereg és a helyi lakosok együttélésének cseppet sem unalmas epizódjait.

 

Szentes, 2016. 05. 04.

 

.