Alma és Fája

 

 

 

2016. május 7-én nyílt meg Nógrády Andor és Fábiánné Nógrády Ildikó kiállítása "Alma és Fája" című kiállítás a Városi Könyvtárban.

Hankó Györgyné néptánc pedagógus, néprajzi gyűjtő kiállítás megnyitójában elmondta, hogy a "FA",  Nógrády Andor Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. 1960-ban érettségizett és a Korom és korom című kötetében szereplő írásai közül többnek színhelye Szentes. A várost, és az itt élőket ifjúvá válása alatt annyira megszerette, hogy középiskolai tanulmányai befejezését követően is évente többször visszajárt Szentesre. 2015. augusztusban az 55. érettségi találkozójukra érkezett egykori iskolájába, a Horváth Mihály Gimnáziumba.  Ezután szeptemberben ismét városunkba utazott.

 

 

 

Akkor véglegesítettük többek között azt is, hogy a sokévnyi tervezgetés után hamarosan legyen kiállítása a Városi Könyvtárban mely ebben a városban, ebben az épületben 20 éve a kultúra terjesztésének olyan műhelye,Temploma(!), ahol a betérőket a könyvek, s friss újságok és folyóiratok, a kora esti előadások, a filmvetítések, a kiállítások,a tanfolyamok sokaságán keresztül elsősorban Szentes és környéke művészeti sokféleségével és a legkorszerűbb információkkal fogadják és ismertetik meg.

 

 

 

Az „Alma” - Nógrády Ildikó, Egerben a Főiskolán matematika-rajz szakon szerzett diplomát. Férjhez ment csoporttársához, majd miután a párját Érsekvadkerten megválasztották iskolaigazgatónak, oda költöztek, és ott tanítanak. 2 gyermeket nevelnek. Ildikó eközben elvégezte az Iparművészetin a textil szakot / textil festő pl. szitanyomat technikával, és Rétságon zománc szakköre van. Munkái a tárlóban láthatók. Textil terveit és zománc munkáit már ő is több kiállításon bemutatta. Főleg pasztell színeket használ. A szentesi kiállításon ezek közül a kék, a zöld, a sárga, a barna, bordó és a fekete dominálnak.

 

 

 

Apjával ellentétben alkotásainak témája talán a világmindenség titkának megfejtéséből adódik. A Lét titkát, annak kezdetét és folyamatát kutatja, és próbálja kifejezni. Arra az érzelmeket nem tartalmazó „lényegre(?!)” koncentrál - mely élete folyamán „véleményem szerint nem helyesen(!)”- velünk együtt Őt is körülvette. Vagyis ember alakjain az egymás iránti közömbösséggel párosuló céltudatosság, a magány, a csoportban is megélt magány érhető tetten, hiszen sajnos a XX. század vége és a XXI. század elejének általános „trendjévé” ez vált (EGÓ, PÉNZ!)!

Apjával gyakran dolgozik együtt közös kiállításaik mellett más területeken is. Pl. a Jobbágyi története I. kötetében Ő is aktívan közreműködött, valamint a Pásztói Athéné Kör évente megjelenő Almanachjában is megjelennek munkáik.

 

 

 

Szentes, 2016. 05. 12.

 

.