Vasútmodell kiállítás a Vasúttörténeti Parkban

 

 

 

A kiállítás pénteken és szombaton 10 és 18 óra között, vasárnap pedig 9 és 17 óra között látogatható a Korsós sor 51 alatt.

 

 

 

A Vasúttörténeti Alapítvány és a Vasútmodellező Baráti Kör közös rendezvényének beharangozóján hallhattuk Valkai Csaba, a vasúttörténeti gyűjtemény kurátora elmondta, a modellkiállítás ugyan alkalmi jellegű, de a helyiség a továbbiakban látogatóközpontként funkcionál, ahol az érdeklődők megpihenhetnek, és rövid tájékoztatót hallgathatnak meg. A fogadótér állandó kiállítással is büszkélkedhet, többek között régi Ganz mozdonytáblák, vasutas tabló, vonatalkatrészek; festményen pedig zágrábi mozdony, operabelső és régi vasútállomás is megtekinthető.

A Szentesen összeállított asztal válogatás azokból a modulokból, amelyekkel a Vasútmodellező Baráti Kör bejárta az országot.

 

 

 

Szirbik Imre szerint minden kisgyermek fejében megfordul, hogy vasutas legyen, sokan terepasztalt is építenek. Ma családi program, hogy a szomszéd városokba vonatozunk a gyerekekkel, akik amikor majd megtekinthetik a kiállítást, ugyanúgy el lesznek varázsolva.

Vitéz Lőcsei Dezsőnek, régi vágya, hogy Szentesen vasútmodell kiállítást rendezzen, amely most megvalósult. – Ez Valkai Csabának köszönhető, aki lelkes és fáradságos munkával felújította és berendezte a termet, színvonalas helyet biztosítva a modulrendszernek – fogalmazott. A vágányok a szatymazi állomáson, a kiszombori és mártélyi megállóhelyeken, ausztriai tanyánál, egy hollandiai állomáson – szélmalmokkal, jellegzetes épületekkel, patakokkal –, a Hódmezővásárhely-Orosháza vasútvonalon, a cseszneki vár tövében, a szegedi gazdasági vasútnál, valamint Kiskunmajsa szintbeli kereszteződésén át és keresztül kígyóznak.

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 04. 22.

 

 

.