Keletről távol keletre nyit a Hungerit

Az orosz embargó 1 milliárd forintnyi árbevétel kiesést jelent évente a Hungeritnek

 

 

 

Magyarország az orosz embargó enyhítésében, az agrártermékeket érintő részleges feloldásában érdekelt - jelentette ki Budai Gyula szerdán Szentesen. Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos a Hungerit Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarország szeretné elérni, hogy július végén az uniós országok ne automatikus döntést hozzanak a kérdésben, hanem legyen vita arról, mennyire érték el hatásukat a bevezetett szankciók.

 

 

 

A 2014 augusztusában bevezetett korlátozások majdnem 4,5 milliárd dollár exportkiesést okoztak a magyar gazdaságnak, a legnagyobb vesztes az agrárium és az élelmiszer-feldolgozás. A magyar álláspont, hogy nem szankciókon keresztül lehet egy krízist rendezni - mondta a miniszteri biztos. Továbbá kifejtette, az embargó hatásait enyhítő kormányzati intézkedések - a belső piacok megszilárdítása, új alternatív piacok építése - sikeresek voltak.

A magyarországi élelmiszer-feldolgozó cégek közül a Hungerit Zrt-t érintette a legnagyobb mértékben az orosz embargó. 2013-ban a vállalkozás 1,3 milliárd forint értekben, 2137 tonna kacsát, libát exportált Oroszországba. Magyar József, a Hungerit Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, a szankciók bevezetését követően a belföldi piacon, illetve a környező országokban részben el tudták adni termékeiket. Az elmúlt években jelentősen növekedett az exportjuk Hongkongba, Japánba, és megindultak a szállítások Tajvanra is.

 

 

 

A Hungerit Zrt. 36 országba exportál, a kiszállított 30 ezer tonna áru értéke 20 milliárd forintot tesz ki a közel 50 milliárd forintos éves árbevételből. Az orosz export a cég forgalmának 4 százalékát jelentette - tudatta a szakember. Magyar József szerint az orosz piacra való visszatérés hosszú folyamat lesz, az elmúlt időszakban sok új vágóhíd és baromfitartó telep épült Oroszországban, emellett gondot okoz a rubel leértékelődése is. A Hungerit azonban olyan minőséget és márkanevet képvisel, hogy ott van a helye az orosz piacon is - jelentette ki az elnök. A vállalkozásnak meg van a piaca és beszállítói partnerköre a fejlődéséhez, így a tervek szerint az év végére a jelenlegi ezerkétszázról 1600-1650-re növekszik a foglalkoztatotti létszám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 04. 21.

 

.