Finnországi élmények

Cserediák program a Kosztában - úti élménybeszámoló

 

 

Egy cserediák program keretében 2016. április 5-10. között iskolánk tanulói kísérő tanáraikkal együtt meghívást kaptak Szentes finnországi testvérvárosába. Az utazás előzménye a Kaarina Piikkiö városrészében található iskola diákjainak és kísérő tanárainak tavaly márciusi szentesi látogatása volt. A múlt évi programok során sok új barátság szövődött mind a diákok, mind a kollégák között. Ennek köszönhető az a fantasztikus hat nap, amelyet Finnországban töltöttünk e hónap elején.

Kedden kora délután landoltunk a Helsinki Vantaa repülőtéren. A repülés fantasztikus élménye után - a gyerekek nagy többsége először ült egy gépmadár fedélzetén - kora este érkeztünk Kaarinába, ahol az iskolában nagyon szívélyes vendéglátásban volt részünk. Nagy volt a viszontlátás öröme is. Vacsora után a gyerekek a vendéglátó családokhoz mentek, a tanárok pedig Turku városában kaptak egy semmihez sem fogható szállást egy - ma hotelként működő, korábban Turku és Stockholm között közlekedő gőzhajó fedélzetén!

Szerdán délelőtt az iskolában először egy földrajzi quiz-játék keretében mérhették össze tudásukat a magyar és a finn gyerekek, később háztartási ismeretekkel gyarapodhattak diákjaink. A finn tanulókkal közösen kellett két finn ételt készítettek, amit végül közösen fogyasztottak el. A két program között az iskolában tiszteletét tette Harri Virta Úr, Kaarina polgármestere. Zsúfolt napirendje ellenére nagyon fontosnak tartotta, hogy találkozzon a testvérvárosból érkező vendégekkel. Több órát töltött körünkben, beszélgetett a gyerekekkel, bemutatta Finnországot és Kaarina városát. Többször is elmondta, mennyire örül annak, hogy a két város kapcsolata a diákok révén is elmélyül. Reméli a jövőben is fenntartható lesz ez a cserediák program. Illetve tavaly őszi látogatása után még az idei tervei közt szerepel, hogy ismét Szentesre látogat. A délutáni szabadprogram előtt közös ebédre invitált bennünket, ahol ízelítőt kaphattunk az iskolai menzából.

 

 

Csütörtökön mindannyian egy hihetetlen utazás részesei lehettünk. A Silja Line Hajótársaság Galaxy nevű luxuskompjával kihajóztunk a Balti-tengerre. A Turku és Stockholm között közlekedő tízemeletes vízi csoda mindenkit meglepett. Amikor a fedélzetre léptünk, még nem tudtuk, hogy a meglepetést lehet fokozni. A gyerekek 17 éves korig bejelentett csoportként a hajó animátoraival felmehetnek a parancsnoki hídra, felnőtteknek ez nem engedélyezett, de a  magyar csoport felnőtt kísérőivel kivételt tett a svéd kapitány. J Tack så mycket! ( Csoportunk svédül mondott köszönetet.) Közel hatórás hajózás után megálltunk a Finnország és Svédország között elhelyezkedő Åland-szigetek fővárosában. Mariehamn kikötőjében átszálltunk a társaság Baltic Princess nevű másik csodájára. Visszafele ennek fedélzetén élveztük a végtelen tenger lenyűgöző látványát, a csapkodó hullámok dallamát. Délutánra már az időjárás is kegyes volt hozzánk, ragyogott a napsütötte Balti-tenger.

Péntek délelőtt Turku néhány nevezetességét látogattuk meg, köztük a katedrálist és a könyvtárat. A gyerekek képeket készítettek előre megadott helyeken és rövid beszámolót írtak a látottakról. A délutánt a gyerekek a családokkal töltötték. Mi a finn iskola tantestületével sportdélutánon vettünk részt, a helyi kolléganőkkel jóga órán lazítottunk. Ezután tantestületi vacsorán cseréltünk gondolatokat az ottani kollégákkal. Többen közülük voltak már Magyarországon, melyről nagyon kedves emlékeket őriznek. Igazgató Úr is méltatta a gyerekek kulturális kiteljesedésének lehetőségét a csereprogram által. Szombaton betekintést nyerhettünk a finn tóvidék szépségeibe.

Végül elérkezett hazautazásunk napja. Busszal érkeztünk a helsinki reptérre, ahol még felszállás előtt közvetlen közelről láthattuk egy-egy gép felkészítését az előttük álló útra. „ A kerozingőz mindannyiunkat kissé megcsapott”, gondolunk itt arra, hogy a gyerekek előtt is kinyílt a világ, és vágyat éreznek további utazásokhoz. A gyakorlatban tapasztalhatták, hogy a tudás hatalom, és ez különösen igaz az idegennyelv tudásra.

Biztosak vagyunk abban, hogy életre szóló élményt szereztek a gyerekek ez alatt a szűk egy hét alatt. Reméljük, a jövőben még több gyermek lehet részese hasonló élményeknek! Ezúton is szeretnénk megköszönni a programban résztvevő családok és Szirbik Imre Polgármester Úr segítségét!

 

                                                                                  Egedi Krisztina és Kovács Éva

                                                                                  angoltanárok, a csoport kísérői

                                                                                  Szentesi Koszta József Általános Iskola

 

Szentes, 2016. 04. 19.

 

.