Bemutatták a Tokácsli Emlékalbumot

 

 

 

2016. március 2-án mutatták be azt az emlékalbumot a Városi Könyvtárban, melyet Tokácsli Lajos festőművész születésének 100. évfordulójának alkalmából készített a város.

 

 

 

Elsőként Szűcs Ildikó a Városi Könyvtár vezetője köszöntötte a vendégeket, és elmondta, hogy habár a centenáriumra ugyan nem tudott elkészülni az emlékalbum, de a csúszás jó hatással volt a kötet színvonalára. Ennek köszönhetően, most egy tényleg méltó emlékalbum jelent meg Szentes szülöttjének emlékére.

 

 

 

Tokácsli Lajos művészetének beágyazottsága Szentes kultúrtörténetébe ma már evidenciának tűnik, hiszen nevét emléktábla őrzi, a városi galéria is rá emlékeztet, és valljuk be: Koszta után ő az az alkotó, akinek munkássága a mai nemzedékek tudatában a Szenteshez köthető képzőművészetet jelenti. Ugyanakkor fájdalmas tény, hogy Tokácsli emberi és művészi értékét mindmáig nem mérték föl a maga teljességében.

 

 

 

Értékelő írás alig született munkásságáról, egész életműve vidéki elszigeteltségben maradt - mondta Dr. Tóth Attila művészettörténész a könyvbemutatón.

 

 

 

Labádi Lajos nyugalmazott levéltáros ismertette a könyv kiadásának viszontagságait. Három pályázaton próbálták előteremteni a rávalót, de nem sikerült. Végül a város és számos szponzornak köszönhető, hogy a városához mindvégig hű festő küzdelmes alkotói pályáját megismerhetjük.

 

 

 

Életében kevesen tudták, hogy alkotóként mire is képes igazán; művészt próbáló feladathoz, tehetségéhez illő megbízáshoz sohasem jutott, így végül elkerülték a szakmai elismerések. Szentesen is csak a pályája zenitjén jócskán túljutva érte utol szülővárosa megbecsülése, legvégül a díszpolgári cím odaítélése. Születése centenáriumán először nyílik mód és lehetőség arra, hogy az életét, munkásságát bemutató album keretei között méltó foglalatát adjuk életművének.

 

 

 

A bemutatón kiemelték a festmények színhű reprodukcióját. Jómagam (Vidovics Ferenc) vállaltam el a fotózásra való felkérést, mely hatalmas szakmai kihívást jelentett.

Elsőként a könyvtárban található képet fotóztam le próbaként, majd amikor kiderült, hogy jó az irány és akár indulhatunk fotózni - közölték, hogy talán ez a legkisebb festmény melyet lefényképeztem.

Nehéz volt, és sajnos egy-két kép olyan állapotban is volt, hogy szinte életveszélyessé vált a falon.

Speciális színkalibráció mellett valamennyi festmény és rajz le lett fotózva, így is megőrizve művészeti értékünket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KÉSZÜLT TOKÁCSLI LAJOS FESTŐMŰVÉSZ SZÜLETÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJÁN

 

Írták LABÁDI LAJOS

TÓTH ATTILA

 

Kötetszerkesztő LABÁDI LAJOS

Műszaki szerkesztő SZERI LÁSZLÓ

 A kötet színes felvételeit készítette VIDOVICS FERENC

 

Szentes, 2016. 03. 02.

 

 

.