Pollák Nap - 2016

 

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola az iskola névadójának születésének évfordulója alkalmából minden esztendőben megrendezi a Pollák-napot. Hagyományosan idén is a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon tartotta a megemlékezést az iskola.

Pollák Antal Szentesen született 1865. március 29-én, tanulmányait is itt kezdte, majd a grazi kereskedelmi és ipari akadémián folytatta. Ezt követően gabonakereskedéssel kezdett foglalkozni. Munkája mellett, kedvtelésként, rendszeresen folytatott optikai, elektrotechnikai és vegyészeti kísérleteket, illetve saját készítésű távcsövével csillagászati megfigyeléseket végzett.

1895-ben készítette el teleautográfnak nevezett képtávíróját. Ezt követően az Egyesült Villamossági Rt-nél fejlesztette tovább találmányát, Virág József mérnökkel közösen.

1899-re elkészítették a gyorstávírót, mely óránként 70 000 szó továbbítására volt alkalmas morzejelekkel. 1901-re továbbfejlesztették találmányukat, mely így latin betűs szöveget tudott továbbítani. Mindezek a felfedezések csaknem ötven évvel előzte meg korát - hallhattuk Kovács Attila igazgatótól az udvaron megrendezett ünnepségen.

Ezután a meghívott vendégekkel Dr. Demeter Attila alpolgármesterrel és Antal Balázs Tibor önkormányzati képviselővel együtt elhelyezték az emlékezés koszorúit a Pollák emléktáblánál.

 

 

 

 

A rövid ünnepség után indult a Pollák Nap programja, ahol számítógépes játékprogramok mellett kispályás fociban, kosárlabdában valamint erőemelésben mérhették össze tudásukat a tanulók. Nem szabad megfeledkezni a kulturális versenyről sem amely mókás (egy perc és nyersz) stílusú feladatokat is tartalmazott.

 

 

 

A nap végén jött az igazi küzdelem, amikor is a tanárok a diákok ellen léptek parkettra. Itt lehetett csak igazi revanst venni, pro- és kontra, az órákon elszenvedett sérelmekért.

 

 

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 03. 23.

 

.