A remény fénye Szentesen

 

 

 

Adventkor a 19-20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, amelyek közül mindennap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

 

 

 

Az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, amelyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.

 

 

 

2016. december 4-én Szentesen is meggyulladt a második adventi gyertya, mely a várakozás és a remény időszakát hozza el nekünk.

 

 

 

Fehér Csaba, a Református Nagytemplom lelkésze köszöntötte a Kossuth téren található városi adventi koszorúnál a megjelenteket, majd Advent üzenetéről, jelentőségéről beszélt.

 

 

 

A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Végezetül a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanári kórusa egyházi karácsonyi énekeket énekelt, majd felkapcsolódott a "remény" fénye a második adventi gyertyán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 12. 05.

 

.