Lesz-e népszavazás az ügyben Szentesen?

Lakossági fórum az orvosi ügyeletről

 

 

 

Az orvosi ügyelet és annak átszervezése volt a téma a 2016. november 28-án megtartott lakossági fórumnak a Művelődési és Ifjúsági Házban. Mint ismeretes a képviselő-testület többsége úgy döntött, hogy az OMSZ-el húsz éve megkötött szerződés felmondása miatt új alapokra helyezve és új helyszínen kívánja azt megszervezni. A du. 5 órára hirdetett fórumra az IH moziterme majdnem megtelt (előadókkal és a médiával együtt 95-en voltak).

 

 

 

Elsőként Krausz Jánosné köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy meghívást kaptak a fórumra a szentesi háziorvosok és a többi önkormányzati képviselő. A meghívásra levélben válaszolt Vig István mint a szentesi háziorvosok kollegiális vezetője.

 

Részletek a lakossági fórumból

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

 

Ezután Szirbik Imre polgármester mondta el az ügy kronológiáját, majd kifejtette, hogy milyen kérdéseket intézett a minisztérium felé, melynek megválaszolása talán befolyásolni tudja a döntést.

 

Dr. Komáromi Zoltán fővárosi háziorvos, szakpolitikus a jogi háttérre és az ügyeleti ellátás buktatóira hívta fel a figyelmet.

 

A lakossági fórumon Dr. Németh Jenő is szót kért, mert a gyermekorvosok ügyeletének ellátása, nem kötelező feladat és az át ill. kiszervezés miatt nem látják ezt biztosítottnak. Ismeretei szerint, ahol ez a feladat kiszervezésre került, ott sehol nincs gyermekorvosi ügyelet.

 

 

 

Dr. Komáromi Zoltán elmondta, hogy csak azt a 10-12 millió forintos többletpénzt sajnálja, melyet ezzel a város veszít, mert ez az összeg Szentesen is maradhatna, ha a háziorvosok megszerveznék (akár kft. keretein belül) az orvosi ügyeletet.

 

 

 

A helyszín áthelyezésének megvitatása arra is kiterjedt, hogy mi lenne, ha a sürgősségi tömbben kerülne az orvosi ügyelet megvalósítása. Ez felmerült a legutóbbi testületi ülésen is, ahol Dr. Kalmár Mihály a Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója elmondta, hogy az a baj, hogy sokan indokolatlanul veszik igénybe a sürgősségi ellátást. Például a legutóbbi hosszú hétvége alatt 70 páciens jelentkezett ellátásra, ami annak fényében elég sok, ha tudjuk, hogy Szegeden a klinikán ezalatt az idő alatt 110-en. A 70 ember csaknem 60-65%-a indokolatlanul ült a váróban (az orvosi ügyeleten gyorsabban kerültek volna ellátásra), amelyet a megszabott protokoll szerint kell elvégezniük így akár négy órát is igénybe vehet egy-egy sürgősségi betegellátás. Továbbá egy-egy traumás eset beérkezése ezt az időt is megnövelheti.

 

 

 

Többek meglátása szerint az egészségügyi ellátás terén elvégzett prevenciós felvilágosításban rejlik a jobb és gyorsabb ellátásnak a kulcsa, mert sokan nem is tudják, hogy problémájukkal hova forduljanak.

 

A fórumon megszólították Szabó Zoltán Ferenc képviselőt, aki aláírásgyűjtést szervezett a témával kapcsolatban és reményei szerint, ha több mint ezer aláírást összegyűjtve és azt az átköltözést támogató képviselők asztalára leteszi, akkor hátha meggondolják magukat.

 

 

 

Mivel a legutóbbi testületi ülésen véglegesítette a döntését a testület, annak végrehajtása kötelező érvényű a polgármester számára, melyet újragondolásként újratárgyaltak a polgármester akarata szerint, de a döntés nem változott. Így kiírásra került az orvosi ügyelet ellátásának ajánlattételi felhívása, melyre december 5-ig várják az ajánlatokat, és az ügyeleti helység kialakításának megtervezése is folyik.

 

 

 

A fórumon feltették a kérdést, hogy vajon népszavazási kezdeményezéssel ezt a döntést meg lehetne-e változtatni. Erre a kérdésre Dr. Komáromi Zoltán elmondta, hogy ahhoz, hogy népszavazás legyen Szentesen, ahhoz 4 ezer 600 aláírást kell összegyűjteni 1 hónap alatt. Ahhoz, hogy jogi értelemben kötelező legyen a népszavazási kérdés végrehajtása csaknem 11200 ember egybehangzó igen-je vagy nem-je kell, hogy legyen. Természetesen ennek súlyos anyagi vonzata is van (kb. 6 millió forint), melyet hozzá kell tenni. A számokat és az idő rövidségét figyelembe véve nem lehet és nem érdemes ezt a formát választani a döntés megváltoztatása érdekében. Szabó képviselő úr elmondta, hogy az aláírásgyűjtési tapasztalata szerint ahhoz, hogy kb. 5000 aláírás összegyűljön Szentesen 5-6 hónap kellene, így nincs esélye a népszavazásnak.

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 11. 29.

 

.