II. Maácz László Emléknap

 

 

 

2016. október 29-én a rendezvény 9 órakor a Kiss Bálint u. 3. sz. épület falán található emléktábla megkoszorúzásával kezdődött, a Szentesi Táncsics Mihály Népi Kollégium egykori diákjai előtti tisztelgésül, akik a tehetség mellett mandátumot is kaptak; hivatásuk mellett többek között a magyar hagyományok iránti kötődést is. Pl. Maácz László, Dr. Fenyvesi István, Dr. Kása Imre, Dr. Magyar János, Dr. Magyar József, Vass István, Virágos Kiss István, Földi Vilmos (aki Makón volt népi kollégista, de feldolgozta a szentesi népi kollégium történetét 1993-ban).

 

 

 

A kollégium 1946. júliusban kezdődött történelmét a jelenig - 2016. 10. 29-ig Hankó Györgyné idézte fel.

A megemlékezők koszorúját Móra József önkormányzati képviselő helyezte el, miközben Szűcs Miklós: Harmatos az árpa tarló c. kubikos dalt furulyázta és énekelte el a szegény sorsú 1946-ban tanulmányaikat itt kezdő kubikos és szegény paraszti családokból származó diákok és szüleik emlékére.

 

 

 

A megemlékezés 9.30-kor a Szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház pódium termében folytatódott Szűcs Miklós ének és furulyamuzsikájával /Piros Anti kubikos balladája és az Esik eső fújdogál a szél kezdetű népdal.

A továbbiakban Móra József köszöntötte a megjelenteket és beszélt a magyar népzene és néptánc szerepéről, hatásáról, értékeiről a mindennapok során az életben maradást segítő egyik lehetőségről.

Ezt követően a Gerlicék (a szentesi Deák F. Ált. Iskola 5 fős énekegyüttese) Karádi népdalcsokrot adtak elő. Felkészítőjük Vajdáné Balogh Ida tanárnő volt.

A Tyukodról (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Csengeri járásban, Mátészalkától 28 km-re), érkezett Magos István beszélt szülőfaluja verbunk és páros néptáncairól és náluk történt (1950 - 60-as évek) néptánc gyűjtésekről. A gyűjtésekből eredeti „néma” néptáncos filmeket mutatott be. Érdekességként hatott, hogy az adatközlők csúfnevét / ragadványnevét is megemlítette az anyakönyvezett neve mellett.

 

 

 

A Maácz László Emlékverseny második bemutatkozó csoportja a szentesi Farkas Antal utcai tagóvoda Napraforgó csoportja volt, akik „Libázás” címmel énekes népi gyermekjátékokat és táncokat adtak elő mintaszerű viseletben, előadásmódban óvónőik kíséretében.

 

 

 

A II. Maácz László Emléknap sikere 2016. október 29-én (Maácz László 87. születésnapján) azokon a nyugalmat és mosolyt vagy éppen fáradt és szomorú arcok mérhetők le, melyeket a rendezvény idején ért hatások keltettek, és az ott készült fotókon láthatóak.

 

 

 

A 2014. évi Maácz László Emléknapok / Emlékülés és Emlékverseny mindenképpen mérföldkő volt. Akkor a bp-i kiváló előadók, akik Maácz László egykori pályatársai voltak, nagy tisztelettel adóztak egykori kollégájuknak Szentesen. A környező települések néptáncos szakemberi az emlékversenyen pl. kb. 20 szóló táncosukkal vettek részt akkor a rendezvényen. Összes versenyző 46 fő volt, akiket a zsűriben 2-2 fő minősített szak áganként (népi ének, néptánc, népzene, népmese) 2014-ben. 2016-ban ez a folyamat sajnos megszakadni látszik. Néptáncból csak 2 fő, népzenéből viszont senki sem versenyzett. Az okok összetettek, ezek végiggondolása és a megoldás keresése is a következő időszak feladata.  

 

A verseny eredménye:

Népmese:

Megosztott  I. hely: Jász Kende és Egri Kriszta

 

Népdal:

I. hely: Soós Bíborka

II. hely: Csipogó énekegyüttes

III. hely: Kovács Villő

 

Néptánc:    

I. hely: Magos István

II. hely: Jász Kende

 

 

Bízunk benne, hogy 3 év múlva, Maácz László 90. születésnapja alkalmából rendezendő III. Maácz László Emléknapon 2019. október 12-én vagy 2019. november 9-én vagy 16-án ismét sok folklórkedvelő és művelő barátunkkal találkozunk.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 11. 03.

 

.