11. hó 11-én 11 óra 11 perc

 

 

 

2016. november 11-én 11 óra 11 perckor a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társaságának felhívására az I. világháború (Nagy Háború) befejezésének emlékére, gyújtottak gyertyát a háborúban elesett katonák emlékére Szentesen is. Ezt a kezdeményezést szeretnék, hogy 2018-tól a világon érvényes emléknappá váljon, amikor egy szál gyertya gyújtásával emlékeznek meg a világ sok háborújában a harctereken elesett katonákra.

 

 

 

A Honvédség és Társadalombaráti Körök Szentesi Egyesülete, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület, a Zöldág Hagyományőrzők, Árpád Szabadidős Sportklub, Együtt Szentesért Egyesület csendes megemlékezést és mécses gyújtást tartott az I. Világháborús Emlékműnél, emlékezve az 1918. november 11-én aláírt az I. világháborút lezáró eseményre.

 

 

 

November 11-én írták alá a franciaországi compiègne-i erdőben állomásozó vasúti szerelvényen a fegyverszüneti egyezményt a Német Birodalommal, amely „a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor” lépett életbe. Ekkor a nyugati fronton szemben álló hadseregek beszüntették a harcot, és visszavonultak állásaikból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 11. 14.

 

.