Szentesi LEG-ek

 

 

 

Vágvölgyi Zoltán a szentesi könyvtár helytörténésze SZENTESI LEGEK-ről tartott előadást az Őszi Könyvtári Napok keretében 2016. október 7-én a Városi Könyvtárban. Milyen legekről is hallhattunk, pl. a legmelegebb és leghidegebb napokról és annak következményeiről. Ön szerint a hőmérő higanyszála milyen magasra kúszott a legmelegebb nyári napon? Reggel 6 órakor 36 fokról indult és 48-50 fokon állt meg!

Leghidegebb napon -20 fok vagy akörül mértek elődeink.

 

 

 

Természetesen a legmelegebb nap leginkább a mezőgazdaságot sújtotta, mint ahogy a legnagyobb természeti katasztrófa is. 1936-ban derül reggel után szép nyári nap köszöntötte a várost. Délután 4 óra körül hatalmas fellegek tornyosultak és délről orkán erejű szél csapott le a városra és annak környékére. Ezekben az időkben Szentes lakosságának 1/3-a a környező tanyákban élt és mezőgazdasággal foglalkozott. Nem a repkedő cserepek miatt kellett aggódni, hanem hogy az esővel jég is érkezett, és a tyúktojás méretű jég (15 percen át esve) mindent letarolt. És ahogy szokták mondani, hogy a baj nem jár egyedül, több napon keresztül egy csepp csapadék sem hullott. Akkora volt a baj, hogy éhezés alakult ki. Móricz Zsigmond ekkor látogatott városunkba és a helyzetről 30 percen keresztül mesélt a Magyar Rádióban, erre felfigyelve segítség (segély) érkezett Szentesre.

 

 

 

Tudta? A legtöbbször és ezáltal hosszabb ideig működő gasztronómiai fesztivál a Békafesztivál volt! De a Szentesi Dalegylet aradi győzelméről is leg-endák születtek. 44 daloskör közül ezüst babérkoszorúval ők tértek haza az Országos Dalárünnepélyről. Mondhatni sikerük hasonló volt, mint a mai X-faktorosoknak, a nők csak úgy ragadtak a sármos fiatalokra.

 

Ez csak egy kis ízelítő volt az előadásból, és napjainkban is születnek legek, melyről majd 50 év múlva fogunk beszélgetni!

Szentes, 2016. 10. 07.

 

 

.