Rangos francia elismerést vehetett át
Kruzslicz Pétert

Szentesi fiatalember az SZTE nemzetközi igazgatója

 

 

A Francia Köztársaság Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatával tüntette ki Kruzslicz Pétert, az SZTE nemzetközi igazgatóját, a Frankofón Egyetemi Központ adminisztrációs igazgatóját, az ÁJTK oktatóját Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete. A kitüntetést a francia nyelv és kultúra szolgálatáért adományozza a francia kormány.

 

Az Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatával járó kitüntetést családias és barátságos hangulatú rendezvényen adta át Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete Szegeden.

- Ilyen fiatalon ritkán részesül az ember ennyire komoly megbecsülésben. Természetesen nemcsak a megbecsülés miatt dolgozom, hanem azért mert szeretem, amit csinálok. A kitüntetés eddigi munkám elismerése, egyfajta megerősítés, ám tovább kell folytatni a megkezdett munkát. Egy ilyen előkelő rend tagjaként számos lehetőség is megnyílik. Rengeteg tervünk van, szeretnénk a regionális európai kapcsolatainkat erősíteni és a közel-keleti országok felé nyitni. A francia nyelvnek köszönhetően nemcsak oktathatom az egészen eltérő kultúrával, önazonossággal érkező hallgatókat, de én is sokat tanulok tőlük – fogalmazott Kruzslicz Péter.

A francia nyelvért és kultúráért tett szolgálatokért- olvasható a kitüntetésen. A rangos elismerés adományozásában – ahogy azt Éric Fournier nagykövet is kiemelte – szerepet játszott az, hogy Kruzslicz Péter, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar oktatójaként számos tantárgyat oktat francia nyelven, rendszeresen vesz részt nemzetközi konferenciákon és aktív szerepet vállal francia nyelvű publikációk készítésében. Emellett jelentős az a szervező munka, amivel évek óta foglakozik az Állam- és Jogtudományi Karon, ahol a francia nyelvű képzések komoly fejlődésen mentek át az elmúlt 20 évben.

 

A Szegedi Tudományegyetemnek nagyon fontos a frankofónia, ezt nemzetközi igazgatóként is képviseli Kruzslicz Péter, a Frankofón Egyetemi Központ adminisztrációs igazgatója. A Központ az egyetemen működő francia nyelvű oktatást és kutatást segíti, erős bázist biztosítva a francia nyelvű felsőoktatási tevékenységekhez. – Az egyetemi francia nyelvűség összetett: nemcsak a francia nyelvű oktatást és kutatást jelenti, hanem egy erős hálózatot. Bár maga a nyelv nem annyira elterjedt, mégis egy nyitott, összetartó baráti kör alakult ki, akik könnyen megtalálják a közös hangot. Nemcsak a közös nyelv, hanem a közös érdeklődés, a közös kulturális értékek és az elhivatottság miatt is. Az egyetem rendkívül jó kapcsolatot ápol a francia nagykövetséggel és a francia állammal is – tette hozzá.

 

Szentes, 2016. 10. 13.

 

 

.