Egy emberközeli tárlat

 

 

 

Szentesi Művelődési Központ Tokácsli Galériájában Tóth-Kovács József festőművész kiállítása nyílt meg 2016. október 6-án. A kiállítást dr. Tóth Attila művészeti író nyitotta meg az alábbi gondolatokkal:

"Tradíciókat tisztelő festő, aki kortársai zömével ellentétben hátat fordít a modernizmus mindent beborító divatjának,a műfaji határok gátlástalan áttörésének, és azon kortársaival tart, akik a Sensaria csoport köré gyűlve vagy azoktól távolabb elcsatangolva, egyazon elvek szerint, de más-más utakat járva vállalják a radikális neokonzervatívok irányzatába sűrített ízlésvilágot.

 

 

 

A nagyvilágban polgárjogot nyert hiperrealizmus egy sajátos, magyaros, talán inkább közép- európai karakterű változata ez. Ezen belül Tóth-Kovács József műveinek forrásvilága ennél is szűkebb és lokális színezettel bíró: a Vajdasági gyermekkor, a legszemélyesebb élményvilág jelenetei, emblematikus figurái, a kisvárosi foglalatosságok, a perifériára szoruló kisemberi létezés torokszorító, ámde irigyelten lélekkel teli eseményei népesítik be főként vásznait."

 

 

 

 Dr. Tóth Attila továbbá elmondta hogy még évekkel ezelőtt ez a tehetséges fiatalember a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány pályázatán nyert díjat mára ennek a pályázatnak az értékelésében vesz részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás megtekinthető október 29-ig.

 

Szentes, 2016. 10. 11.

 

 

.