Kárképek a leégett iskolából

 

 

 

Mint ismeretes egy 8 éves gyerek okozhatta a tüzet péntek délután a leégett Rigó Alajos Diákotthon hátsóudvari részén. A gyerekek, a pedagógusok lélekjelenlétének köszönhetően, egy percig nem voltak veszélyben. Különösen nagy kárt okozó rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.

 

 

 

A rendelkezésre álló adatok szerint 2015. augusztus 28-án 15 óra körüli időben a Rigó Alajos Általános Iskola és Gyermekotthon kigyulladt. Az oltást követő tűzvizsgálat szerint szándékos gyújtogatás történt. A szentesi nyomozók megállapították, hogy a bűncselekmény elkövetésével az otthon egyik 8 éves lakója gyanúsítható megalapozottan (nem nyolcadikos, tehát nincs elírva!!!). A gyermek meghallgatásán elismerte a bűncselekmény elkövetését, és életkora miatt nem büntethető. Az épületegyüttesben az elsődleges szakértői vélemény szerint körülbelül 300 millió forintos kár keletkezett.

 

 

 

Másnap visszatértünk a helyszínre, hogy pontos képet adjunk a károkról. A katasztrófavédelem munkatársai végigvezettek a káreset helyszínén és érdekes dolgokra hívták fel a figyelmet.

 

Az intézmény iskolarészének a tetőszerkezete égett le teljesen. A gyermekotthon feletti tetőszerkezet csak megsérült és kis részen, de a tűz ebbe az irányba való terjedését megakadályozták.

 

Valamennyi tűzzáró vasajtó tette a dolgát, így a lépcsőházakban nem keletkezett kár. Az intézmény kazánháza sem sérült meg, mert az a most felújított oldalon helyezkedik el. A beton födémnek köszönhetően az alatta lévő tantermekben sem okozott jelentősebb kárt a tűz, de ez látszik a fotókon is. A tűz a lakóterekbe nem jutott be, mert igazán értékmentő módon dolgoztak a szakemberek. Elkerülhetetlen volt, hogy a víz ne jusson be a folyosókra, aminek csak a laminált padló nem örült.

 

 

 

Az épület padlásterének és a lakószobák (melyek a padlástérben vannak elhelyezve) találkozásánál sikerült a tüzet lokalizálni. A képeken jól látszik, hogy a most felújított résznek semmi baja sem lett, az intézmény konyhája és gépészete semmilyen kárt nem szenvedett. Egy-két helyen ázott át a mennyezet, de ez a legkevesebb, ami csak történhetett.

 

 

 

A tornaterem már be volt rendezve az évnyitóra, látszik a 2015/2016-os felirat a bordásfalakon lévő dekoráción. A tornaterem felszerelései sem sérültek komolyabban a szertárban, pedig mögüle indult a tűz. Ebben az esetben szerencsétlen volt az épület építészeti kialakítása, mert lambériával volt borítva az ereszalja és az gyorsan tova vitte a lángokat, mely az épület fala mellett kúszott fel.

 

 

 

A képeken jól látszik, hogy kerékpárok, bútorok, elektronikai készülékek is voltak a padláson, melyek csak táplálták a tüzet.

 

Sok találgatás van, hogy mi lesz az intézménnyel? Információink szerint a diákotthon lakóit, az ország más hasonló intézményeibe helyezik át addig, amíg megoldást nem találnak. Jelenleg az értékmentés folyik, és valljuk be hatalmas munkát végeztek lánglovagjaink és az ott dolgozók! A szabadnapos és a szabadságon lévő tűzoltók is szolgálatba álltak, hogy segítsenek megfékezni a tüzet. A kár jelentős, de szerencsére az osztálytermek nem sérültek.

 

 

 

Egy csapat diák már a tegnap estét Makón töltötte, másoknak a Terney Béla kollégium adott otthont. Az épület tetőszerkezetének a felén tomboltak a lángok, valahol teljes pusztulást okozva, valahol csak a gerincen kúszott végig a vörös kakas.

 

 

 

Az épület felett statikus fogja kimondani a végítéletet, de véleményünk szerint menthető. És, hogy az ott dolgozókkal mi lesz? Na ez a kérdés!

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2015. 08. 29.

 

.