III. fokú hőségriasztás

2015. július 17-én (péntek) 00:00 órától július 20-án (hétfő) 16:00 óráig

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosa az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai alapján az ország egész területére vonatkozóan 2015. július 17-én (péntek) 00:00 órától 2015. július 20-án (hétfő) 16:00 óráig III. fokú hőségriasztást rendelt el.

 

A meleg idő nagyon megviseli szervezetünket, így hőségriasztás idején kiemelt figyelmet kell fordítanunk önmagunkra és a környezetünkben élőkre. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen és lehetőség szerint csak a reggeli és esti órákban szellőztessünk. A kánikula bárkinek okozhat kellemetlen tüneteket (fejfájást, szédülést), rosszullétet, egészségügyi panaszokat.   A forró napokon ajánlatos zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is! Viseljünk széles karimájú kalapot, napszemüveget, világos színű, bő szabású, lehetőleg pamut alapanyagú ruhákat és védjük bőrünket fényvédő krémek használatával. Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékpótlásról sem!

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ajánlásai hőhullámok idejére:

 

· Hűtse lakását!

· Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva a nyílászárókat! Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet!

· Kerülje a megterhelő fizikai munkát, a legmelegebb órák időtartamára tartózkodjék árnyékban.

· Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!

· Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben! Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben!

· Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget!

· Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol, koffein és magas cukortartalmú italokat!

· Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt. Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten. Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!

· Ellenőrizze testhőmérsékletét! Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát! Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről!

 

Szentes, 2015. 07. 16.

 

.