Ledér testek csodálata

Megnyílt a XVIII. Szentesi AKTFOTÓ BIENNÁLÉ

 

 

 

Az igazán jó fotós nem azt látja, amit az átlag nézelődő érzékel egy-egy témából. Ez az állítás tízszeresen igaz, ha az emberi test a megörökítendő valóság. Egy igen egyszerű tégla-formában is többféle mondanivalót érzékeltethet a képkészítő. Gondoljuk végig: akkor a bonyolult formavilágot megjelenítő emberi test, amit a fotós a gondolataival és az érzelmeivel is körbejár, vajon hányféle mondandót hordoz? - mondta megnyitó gondolataiban Kruzslicz Pál 2015. június 7-én Szentesen a Tokácsli Galériában a XVIII. Szentesi AKTFOTÓ BIENNÁLÉ megnyitóján.

 

 

 

A tizennyolcadik pályázati felhívásra harmincnégyen döntöttek úgy, hogy megmutatják a témában és kézbe fogható formában a sajátos meglátásukat. Mai digitális világunkban egyre gyakrabban csak képernyőkön jelenik meg az elkészült mű, és úgy jut el a fotósokhoz, a nézőkhöz, vagy éppen a zsűrihez. Szentesen 270 kézbe vehető alkotást értékeltek és minősítettek a bírálók.

 

 

 

A képkészítők harminchárom éve építik, fejlesztik, és tizennyolcadik alkalommal nyitnak új fejezetet, az egyik legnehezebb művészeti megformálás képes históriájában! Három évtized alatt sokat változott a műfaj megítélése és a szentesi biennálé elfogadottsága. Az aktfotózás hazai legjobbjai küldik el a kétévente megszervezett kép-mustrára alkotásaikat, és rangot jelent megjelenni a szentesi galéria paravánjain.

 

 

 

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szervezésében immár XVIII. alkalommal hirdették meg a fotópályázatot és rendezik meg a pályaművekből a Szentesi Aktfotó Biennálét.

 

Balla András, Barta Zsolt Péter, Lennert Géza valamint a Szentesi Művelődési Központ részéről Nagy István fotóművészekből álló zsűri a pályázatra beérkezett 43 szerző 270 db fotója közül 37 szerző 90 alkotását javasolta kiállításra.

 

 

 

A XVIII. SZENTESI  AKTFOTÓ  BIENNÁLÉ díjazottjai:

 

 I. díj Szaszkó Antal               - 15 év 1.,  15 év 2.,  15 év 3.      c. alkotásai együtt

         (Kunszentmárton)

II. díj Strider Anita (Eger)     - Leplezetlen tükörkép, Érintő c. alkotásai együtt

II. díj Thor Tomi                    - Klára II.                                   c. alkotása

         (Nové Zámky, Szlovákia)

 

Különdíjak:

 

Abonyi Attila (Orosháza)       - Lágyan, omlósan, Feledés… c. alkotásai együtt

Csergő András (Debrecen)     - Fény és árnyék I., Ujjak, Torzó-ujjak és jelek c. alkotásai együtt

Lénárt Gábor (Budapest)       - Smokin’ in the boy’s room    c. alkotása

Lindmayer Ferenc (Budapest)        - Mozdulat      c. alkotása

Német Gabriella (Csongrád)  - Színező - Sárga, Színező - Aqua, Színező - Türkiz c.alkotásai együtt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2015. 06. 12.

 

.