Ilyen nem lesz biztos Szentesen

Fóka-asszisztált állatterápiás foglalkozás

 

 

 

Különleges foglalkozáson vehettek rész a Jóúton Lóháton alapítvány képviselői az utolsó projekt-találkozó helyszínén Torrelavegában, mely Spanyolország északi részén található gyönyörűséges kisváros, de ne szaladjunk annyira előre, lássuk az előzményeket.

 

 

 

Még 2012 nyarán kezdődött az ismerkedés Ana Rianoval, a Centro de Educacion Especiel Dr Fernando Arce iskola tanárával, aki a Torrelavegaban található intézményben kutyával tart fejlesztő foglalkozásokat. Az egyházi intézmény 3-tól 25 éves korig végzi a speciális nevelési igényű tanulók nevelését, oktatását, valamint különböző terápiás módszerekkel történő fejlesztését. A találkozás interneten történt, előző Grundtvig programunk alapján voltunk megtalálhatóak a projektek európai honlapján. (European Shared Treasure)

 

 

 

A kapcsolatfelvétel közös, nyertes pályázattal folytatódott, majd a két évi közös munka most a végéhez közeledik. Az utolsó projekt-találkozó helyszíne Olaszország, Anglia, Magyarország, Észtország, Románia, Litvánia után Spanyolország volt június 17-21 között. Feladatunk volt bőven, hiszen véglegesítettük az állatterápiákról készített Kézikönyvet, a program honlapján megjelenő információkat, a résztvevő szervezetek által készített kisfilmeket, melyeket digitalizált formában minden érdeklődő megtalál honlapunkon mind magyarul, mind a projekt munkanyelvén, angolul. www.jouton-lohaton.hu A programnak részei voltak természetesen a terápiás foglalkozások (kutyával, lóval) látogatásai, s végül kulturális programok is helyet kaptak.

 

 

 

 Torrelavega Spanyolország északi részén, Kantábriában fekvő gyönyörűséges kisváros. Körötte hegyek, közel az Atlanti-óceán, a sok csapadéknak köszönhetően az egész környék zöld, ugyanakkor sok kis ódon falucska-városka van, amelyekben érdemes körülnézni. Az egész napos közös munka után mindig volt 1-2, ilyen egymás mellett fekvő kis gyönyörűség, ahol látogatást tettünk. Többek között Santillana, mely több száz éves városközponttal büszkélkedhet. Másik nagyon érdekes hely Cabárceno, ahol Európában a legnagyobb szabad területen található egzotikus lakókkal az állatpark. Itt láttunk fóka-asszisztált terápiás foglalkozást is, ráadásul a bátrabbak közülünk is kipróbálhatták a velük való kommunikációt.

 

 

 

S az élmények betetőzéseként spanyol partnerünk egyik projekt-résztvevőjének omonoi házában, költhettük el a falubeliek által készített, népzenével, néptánccal megédesített vacsoránkat. A program hivatalosan véget ér július végén, a tapasztalatok, a barátságok azonban életre szólóak maradnak!

 

 

 

Szentes, 2015. 06. 26.

 

.