Vöröskereszt Világnapi ünnepség Szentesen

 

  

 

Minden évben májusban megemlékezünk a Vöröskereszt megalakulásáról. A szervezet nagy tábora ünnepel ekkor szerte e világon. A Nemzetközi Vöröskereszt a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom világnapja alkalmából ezúttal a humanitárius szervezet hét alapelvére - emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség - hívja fel a közvélemény figyelmét. Az apropót az adja, hogy a mozgalom idén ünnepli a hét alapelv létrejöttének 50. évfordulóját.

 

 

 

Ez alkalomból igyekeznek sokféle rendezvénnyel emlékezetessé tenni ezeket a napokat, amelyek különös tartalommal bírnak olyankor, amikor tudjuk, hogy vöröskeresztesek ezrei küzdenek az idei esztendő szörnyű katasztrófájának túlélőiért Nepálban.

 

 

 

 

 

A szentesi világnapi rendezvényen elsőként Szirbik Imre Szentes város polgármestere fejezte ki köszönetét az önként segítők felé, így a hétköznapi "hősökből" valódi hősök válnak. Dr. Zentay Attila a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy ünnepségünknek van egy nagyon szép feladata: lehetőséget ad azok munkájának elismerésére, akik az elmúlt években sokat tettek közös ügyünkért, mozgalmi célkitűzéseink mind eredményesebb megvalósításáért.

 

 

 

 

 

 

 

Kitüntetések, elismerések

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége a „Vöröskeresztes Munkáért” kitüntetés Arany fokozatát adományozza: Tóthné Mucsi Erzsébet, nagymágocsi védőnőnek.

Erzsébetnek beosztásánál fogva nagyon sok családdal van kapcsolata. Évek óta nagy lelkesedéssel végzi a véradásszervezést, szociális munkát, tagszervezést. Jó kapcsolatot tart fenn a nagymágocsi polgármesteri hivatallal, a szociális intézményekkel. Az ingyenes adományaink mindig a rászorulók otthonába kerülhet. Tapasztalatával segíti a bázisiskola munkáját!

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége a „Vöröskeresztes Munkáért” kitüntetés Ezüst fokozatát adományozza: Gágyor Jánosné, szentesi nyugdíjas pedagógusnak

Hagyományos rajzversenyeink, egészségnevelési programjaink, Születés hete programunk lebonyolítója és a zsűri elnöke. Amióta nyugdíjas, azóta amikor ia Vöröskeresztes rendezvényeken önkéntesként sok feladatot vállal és a nyugdíjas tagjainkkal sokat kirándul.

 

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége a „Vöröskeresztes Munkáért” kitüntetés Bronz fokozatát adományozza: Lipcsei Jánosné, a szentesi ATIVIZIG munkatársának

Korábbi években a gyermektáborozások alkalmával szakácsnői feladatokat vállalt magára és látott el. Hagyományos rendezvényeinket, ünnepségeinket, Idősek napja programunkat segíti szervezni és ott aktív részt vállal a munkában. A Lecsó fesztiválon is nagyon sokat segít a vöröskeresztes csapatban.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége az „Év Támogatója” címet adományozza : a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt.-nek, a díjat átveszi Korda János gazdasági  igazgató

A Hungerit Zrt. immáron 2011. óta megyei szinten támogatja szervezetünk véradószervező tervékenységét. Ennek keretében minden megyei véradó Hungerit kupont kap (29.000 db), amit a Hungerit boltokban virslire lehet beváltani. A kupon népszerú a véradók körében. A támogatás értéke meghaladja az évi 5 millió Ft-t évről évre.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége az „Év Önkéntese” címet adományozza : Vajda Józsefné szentesi önkéntesnek

Évtizedek óta segíti mozgalmunkat. Nyugdíja mellett munkatársként, később önkéntesként mozgatója a szentesi Vöröskeresztes munkának. Több mint 205 alkalommal kirándultak a „kis csapatával”. A véradó kitüntetésének előkészítését a mai napig ő gondozza, a versenyeinken és más egyéb rendezvényeinken mindig részt vesz.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége „Életmentő érdemérmet” adományoz : Moravszki Bence makói önkéntesnek

Bence 2014.május 23.-án reggel iskolába menet az utcán egy földön fekvő embert látott. Gyakorlott elsősegélynyújtóként azonnal megkezdte a beteg vizsgálatát és a tanultakat alkalmazva  felismerte, hogy a sérültnek nincs keringése, légzése. Azonnal megkezdte az újraélesztést. A mentők megérkezésükkor közölték, hogy a gyors felismerésnek és a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően megmentette a férfi életét.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége „Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevelet” adományoz: a makói Bárka Református Óvodának-Csenki Mónika

Az óvoda dolgozói rendszeresen támogatják a helyi Vöröskereszt munkáját, Bázis Óvodaként tevékenykednek. Évek óta az óvónénik készítik a Véradó Világnapi külön ajándékokat, melyek nagy örömet okoznak a véradóknak. Karácsony előtt ruhagyűjtést szerveznek a Vöröskereszt javára.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Ifjúsági Vöröskeresztes Munkáért Elismerő Oklevelet adományoz: Erdei Klára makói tanárnőnek.

Klári elsősegély és a csecsemő gondozási versenyekre minden évben csapatokat készít fel. Véradó ünnepségünkön színvonalas ünnepi műsorral lépnek fel. Szívügyének tekinti az önkéntes munka népszerűsítését. Rendszeresen szervez a diákok körében egészségnapokat az Ifjúsági Vöröskereszteseink bevonásával. Fontosnak tartja a véradás népszerűsítését, középiskolai véradások szervezését.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Ifjúsági Vöröskeresztes Munkáért Elismerő Oklevelet adományoz: Farkas Franciska csongrádi önkéntesnek

Saját középiskoláját segítette, hogy bázisiskolává léphessen elő. Számtalan területi, megyei és országos rendezvényen részt vesz. Több éve nem csak önkéntes feladatokat lát el, de más önkéntesek munkáját is irányítja. Az idei évtől kezdve a kisteleki területi elnöki pozíciót is magáénak tudhatja.  Az önkéntesek mindig számíthatnak vidám lendületes személyiségére.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Ifjúsági Vöröskeresztes Munkáért Elismerő Oklevelet adományoz: Sipos Réka csongrádi-szentesi önkéntesnek

Réka 5 éve végez önkéntes munkát. Lakhelye Szentes közelében van, iskolába pedig a csongrádi Batsányi János Gimnáziumba jár, így mindkét terület munkáját segíti. Példamutató magatartásával, segítőkészségével kitűnik társai közül.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete „Életmentő oklevelet” adományoz : Maczelka László szentesi magánfuvarozónak

László több alkalommal segítette már embertársai életben maradását. Először 2006-ban klórmérgezésnél segített két idős embernek kijutni a veszélyes helyről, majd egy évvel később szintén a strandon mentett meg egy vízben rosszul lett idős embert. Tavaly egy bolt előtt rosszul lévő emberen végzett újraélesztést, aminek hatására az idős úr újra lélegezni kezdett.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete „Év Médiatámogatója” oklevelet adományoz : a Szentesi Élet c. lapnak. A díjat átveszi: Besenyei Gábor

A Szentesi Élet hetente megjelenő Városi lap. A szerkesztőség figyelemmel kíséri vöröskeresztes munkánkat, felhívásainkat rendszeresen közli. Tájékoztatást nyújt rendezvényeinkről, programjainkról és azok eredményességéről!

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete „Év Médiatámogatója” oklevelet adományoz : a kistelekjaras.hu közösségi hírportálnak. A díjat átveszi Sándor Attila alapító, kiadó főszerkesztő.

A kistelekjaras.hu facebook és weboldal, mint egy független közösségi hírportál jelentősen segítette a Magyar Vöröskereszt Kistelek-Mórahalom Kistérség Területi Szervezet munkáját az elmúlt időszakban. A térségben folyó Vöröskereszt által felvállalt feladatokat időben és rendszeresen közre adta. A programokról készült fotókat, cikkeket megjelentette, ezzel is népszerűsítette a Vöröskereszt munkáját, erősbítette a jó hírnevét és a belé vetett bizalmat. Nem utolsó sorban Sándor Attila maga is évek óta rendszeres véradó.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete „Év Médiatámogatója” oklevelet adományoz : a makói Városi TV-nek.

A Makó Városi tévé évek óta rendszeresen tájékoztatja a város lakosait a Vöröskereszt helyi rendezvényeiről, programjairól. Munkájuknak köszönhetően folyamatosak az információk a véradások időpontjairól, beszámolnak a véradó ünnepségeinkről, iskolai, óvodai rendezvényeinkről.

 

 

 

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete „Humanitárius település” címet adományozott: Dóc településnek.

 

Szentes, 2015. 05. 23.

 

 

.