Szakmai nap a Városi Könyvtárban

 

 

 

2015. május 18-án szakmai napot tartatott a szentesi Városi Könyvtár. Erre a szakmai napra Szegedről és Csongrádról érkeztek meghívott szakemberek, hogy megismerjék a Szentesen folyó szakmai munkát.

 

Szűcs Ildikó köszöntőjében elmondta, hogy egyre nagyobb elvárásoknak kell megfelelnie a könyvtáraknak így a az ott dolgozóknak és egy-egy ilyen szakmai nap jó alkalmat ad a bemutatkozásra, de az ismeretek átadására is. Fel kell venni a lépést a digitális jövővel is, így az online szolgáltatások fejlesztése is elengedhetetlen.

 

 

 

Első előadóként dr. Nagy Enikő előadását hallhattuk meg, mely könyvtáros doktori diplomamunkáját mutatta be. Ebben részletesen ismerteti a tájékoztató szolgáltatások fejlődését a magyarországi közművelődési könyvtárakban.

 

 

 

Dr. Nagy Enikő elmondta, hogy dolgozatában fejlődéstörténeti ismeretek mellett a jövő szolgálatában aktuális kérdéseket tett fel, melyekre majd a jövő adja meg a választ. Ilyen pl., hogy van olyan olvasó, akinek elég az információ digitális formában, de van, aki csak a nyomtatott szövegben bízik. Egyre nyílik ez az olló mely a két információs ismereteket szolgáltatja. És, hogy a mai digitális világban, hogyan lehet visszahódítani az olvasókat? Van aki nem szívesen töltené az időt kutatásokkal, könyvek forgatásával, információra van szüksége azonnal és tegnapra, de egyik tanárának gondolatait megosztva foglalta össze a fiataloknak is érthető módon, hogy míg a Google egy-egy kérdésre 10.000 találatot ad, addig egy könyvtáros azt az egyet adja meg az olvasónak, melyet keres.

 

 

 

Az előadások sorában Vágvölgyi Zoltán a Szentesi Anekdoták sorozat szerzője ismertette gyűjtését, és a helyi értékek ápolását. Az anekdoták rövid csattanós történetek, melyek a humort sem nélkülözik, ilyen valamennyi város rendelkezik. Nem összetévesztendő a pletykával, mely valamelyik félt rossz színben kíván feltüntetni, és míg a pletykának valóságtartalma nem sok van, addig az anekdotának van.

A résztvevők hallhattak is párat a gyűjteményből, és igazán jó hangulatban telt ez az előadás is.

 

 

 

A szakmai nap végén Tímár Ferenc informatikus-könyvtáros ismertette a Városi Könyvtárban végzett elektronikus könyvtári munkát, mely digitalizáláson túl komoly hang és videó gyűjteménnyel bővelkedik. Az e-könyvtárban számos olyan információhoz juthatnak hozzá az olvasók, melyekért nem kell az otthonukból kimozdulni, máris nézhető, látható, olvasható.

 

 

 

 

 

A szentesi könyvtárban folyó munkáról és az állományról egy szentesi diák véleményét szeretnénk megosztani az olvasókkal: - "Középiskolás koromban nem voltam rendszeres látogatója a könyvtárnak, de amikor elkezdtem a főiskolát annak elvégzéséhez sokszor kellett igénybe vennem a szentesi könyvtár szolgáltatását. A legnagyobb meglepetésemre, olyan értékes olvasmányokhoz jutottam hozzá első kérésre, melyeket az egyetemi- vagy főiskolai könyvtárakban vagy nem, vagy csak hosszú várakozás után kaphattam volna meg. A hétvégi hazautazások azzal teltek, hogy a könyvtárba jártam, mert itt mindig minden megvolt. Így van ezzel nagyon sok szentesi fiatal!!!"

 

 

 

 

 

Szentes, 2015. 05. 18.

 

 

.