50 éve ballagott az első ének-zene tagozatos osztály

Emléktáblát avattak az évfordulón

 

 

 

2015. május 24-én osztálytalálkozóval és emléktáblával emlékeztek a szentesi első ének-zene általános iskolai osztály ballagására. Ennek emlékéül a Lőrincz Márton téren emléktáblát avattak fel, melyet Szirbik Imre, ifj. Bácskai Mihály és Dóczi Gáborné leleplezte le.

 

 

 

Az ünnepségen Dóczi Gáborné köszöntötte a jelenlévőket, majd az iskola történetét Kis-Rácz Antalné ismertette. Szirbik Imre mint az iskola egykori diákja visszaemlékezett az iskola évekre, valamint az iskola bezárásnak a körülményeire. Sajnos a Petőfi Sándor Általános Iskola már a múlté, de az épület a mai napig az oktatást szolgálja.

 

A Kodályi elvek alapján 1957. szept. 1-én elindított szentesi ének-zene tagozatra történő rendezvény - emléktábla állítás / Baranyi László kőfaragó mester munkája - sokak közreműködésével valósult meg.

 

 

 

Elindítója Dóczi Gáborné volt, akinek felkérésére a szervezést Berezvai Andrásné Remzső Mária kezdte. Akadályoztatását követően Hankó Györgyné Paksi Márta folytatta a táblaállítás megvalósításának szervezésével járó sokrétű feladatokat.

 

 

 

Az egykori Petőfi Sándor Általános Iskolára (is) emlékeztető várva várt eseményen rajta kívül az egykori ének-zenések közül Kis-Rácz Antalné a történeti visszatekintést, Kocsis Györgyi a konferálást, Dömsödi Anna a karvezetést, Gyenes Ágnes a közadományok gyűjtését vállalta. Az eseményt színesítette szentesi és Szentes környéki népdalokból álló koreográfia (Hankó Györgyné összeállítása délalföldi motívumok felhasználásával) bemutatása Vágvölgyi Tímea és partnere Jász Kende András (mindketten a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói) a sokak által kedvelt Balla Tibor citera muzsikájára.

 

 

 

A rendezvény "kék" plakátját Takács László készítette; melyen feltüntette az 50 éves ballagási évfordulót ünneplő osztálytársak számára Bors Károly (fekete kerámia készítő, Bese László első tanítványainak egyike) 16+1 db emlékplakettje egyikét.

 

 

 

Az emléktábla avatást és osztályfőnöki órát követő vacsorán hét egykori (már elhunyt) osztálytársuk tiszteletére szintén a Bors Karcsi által készített könnycsepp alakú plaketteken gyújtottak gyertyát régi ballagó dalok el-elhalkuló éneklése mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Lantos Imre

 

 

 

NÉZZE MEG!

 

 

www.szenteskincsei.gportal.hu

 

Ez az oldal Önnek szól, legyen akár idelátogató turista, aki nyaralását, kirándulását Szentes kincseinek felfedezésével is szeretné maradandóbbá tenni. Legyen akár kutatást végző szakember vagy diák, legyen akár tősgyökeres lokálpatrióta, vagy egyszerűen olyan lakos, aki nem tud csak úgy elmenni egy műemlék épület, egy szobor, egy emléktábla vagy egy szép természeti jelenség mellett.

Az oldal szerkesztői éppen ezen munkálkodnak: tematikus rovatokkal, aktuális saját vagy városi szervezésű eseményekről beszámoló szöveges és képanyaggal, archív cikkekkel, életrajzokkal, régi és mai fotók összehasonlításával, útbaigazító térképrészletekkel teszik mindezt.

 

 

Szentes, 2015. 05. 25.

 

.