Újra nyílt a Koszta tárlat

A múzeum számára nagy ünnep...

 

 

 

 2015. március 19-én a művész névnapján megújult formában nyílt újra a nevét viselő múzeumban "A szentesi táj Koszta ecsetjével" című állandó tárlat a Koszta József Múzeumban. Az ünnepben osztozókat Béres Mária múzeumigazgató köszöntötte, majd elmondta, hogy a kiállításhoz évek óta minden múzeumigazgató és muzeológus hozzátette a maga erejét.

 

 

 

- 2006-ban Szabó János József akkori múzeumigazgató szervezte "A Koszta József Fő művei köz- és magángyűjteményekből" kiállítást, melyet Szinnyei Merse Anna rendezett és írt róla katalógus kötetet. Alig néhány napig láthattuk a kiállítást.

 

 

 

- 2011-ben Koszta József születésének 150. évfordulójára emlékeztünk a művész magángyűjteményekben lévő, ritkán látható képeivel. Ekkor nagyszabású tárlat megrendezésére nem volt anyagi keret. 2012-ben új tartalmú múzeumpedagógiai ismertető és foglalkoztató füzet készült az állandó Koszta kiállításhoz. 2011-ig azonban az ALFA — pályázat nem tette lehetővé a Koszta állandó kiállításon való változtatást, megbontást.

 

 

 

- 2013-ban hozzájárultunk Koszta-képeinkkel, hogy Kecskeméten a Bozsó Galériában — gyönyörűen megvilágítva — mások is csodálhassák európai hírű művészünk alkotásait.

 

 

 

- 2013. nyarán szervezni kezdtük a Koszta életmű-kiállítást és a nagy Koszta monográfia megjelenését. Ez a kiállítás és a monográfia Szinyei Merse Anna munkája, az anyagi terhe meghaladta a 80 millió Ft-ot (a KJM közel két évi költségvetése), Szentesen megfelelő színvonalú és nagyságú hely sem állt rendelkezésünkre, így a hódmezővásárhelyi Koszta életmű tárlat kapcsán szorosan együttdolgoztunk a Tornyai múzeummal, olyan belépőjegy és tárlatkonstrukció született - hiszen nálunk először mutatkozhatott be Tornyai János -, amely hosszú távú együttműködést alapozott meg a két intézmény között.

 

 

 

- Egyetlen bánatom maradt ... - mondta Béres Mária múzeumigazgató -: a Koszta kiállítás nem vándorolt se vidéki nagyvárosainkba, sem Budapestre, nem lépte át az országhatárt — ami az európai rangú alkotó pesti és nemzetközi megismertetése miatt bizony súlyos veszteség.

- Csaknem napra pontosan egy éve zárt be az állandó Koszta kiállításunk. Sokat dolgoztunk azért, hogy megújuljanak a falszínek a teremben és a folyosón, hogy megteremtsük az anyagi feltételeket a kiállítás újranyitásához.

 

 

 

- Kosztának az Annákkal szerencséje volt és van. Sipos Anna pályakezdő kolléganő az elvárásoknak megfelelően alkotta meg az új felfogású, a helyi kultúrába és képzőművészeti életbe ágyazott tárlatot.

 

 

 

Sipos Annát kérdeztük a megújult tárlatról, annak tematikájáról:

- Kaptunk korai képeket a Nemzeti Galériától. Ma több Koszta kép látható, mint korábban, de a raktárban maradt alkotások lehetővé teszik, hogy újabb és újabb összefüggésben jelenjen meg Önök előtt a jövőben Koszta József művészete.

- Tematikáját tekintve egy fejlődés vonulaton utazhatunk körbe, ha a Koszta önarcképtől és családjától indulunk, továbbá a turistáknak és külföldről érkezőknek Koszta megismerésében angol nyelvű feliratokkal, ismertetőkkel is kiegészült a kiállítás.

 

 

 

Szirbik Imre polgármester megnyitóbeszédében először köszönte a múzeum azon törekvését, hogy Koszta művészetét, hagyományát gondozzák, így kellemes kikapcsolódás vár minden látogatóra, aki szeretne elmélyülni az alföldi táj szépségében Koszta ecsetje által.

 

 

 

A SZENTESI TÁJ KOSZTA ECSETJÉVEL

című állandó kiállítást

 

Rendezte:

SIPOS ANNA MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ

 

Szakmai lektor:

NAGY IMRE MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ

 

Kivitelezte:

DARABOS JUDIT GERE SÁNDOR

 

A kiállítás szövegeit lektorálta:

BÉRES MÁRIA, SZINYEI MERSE ANNA, PINTÉR LÁSZLÓNÉ

 

A kiállítás szövegeit angol nyelvre fordította:

GALÁNTHA MÁRTA, PINTÉR ZSÓFIA

 

Támogatta:

BENKŐ ZSOLT, LANTOS ZOLTÁN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállításon megvásárolhatók az eddig megjelent Koszta albumok, kiadványok!

 

Szentes, 2015. 03. 20.

 

.