Országos döntőben 1. helyezést értek el a Pollákosok!

 

A Hódmezővásárhelyi SZC szentesi Pollák Antal Szakképző Iskolának tanulói részt vettek a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR ZRt.) iskola-programjának országos döntőjén, ahol szép sikert értek el.

 

 

 

A versenyt azzal a céllal hirdette meg a MAVIR ZRt., hogy a tevékenységét bemutatva felkeltse a középiskolás korosztály figyelmét a villamosenergia-átvitelre és a rendszerirányításra.

A verseny több részből állt. Először, a versenyző diákok (Bori Mihály, Luczó István, Göbölyös Gilbert Martin) és a 12. B. osztály, részt vett egy tanulmányi kiránduláson a MAVIR Zrt. Sándorfalvai alállomásán. Itt megismerkedtek a cég felépítésével, technikai berendezéseivel.

 

 

 

Ugyan ez a csapat részt vehetett az Elektrotechnikai Múzeum által szervezett rendhagyó fizika órán, ahol az elektromos áram hatásainak bemutatásán túl, ismereteket szerezhettek a nagy magyar feltalálók munkásságából, akik hozzájárultak korunk villamos hálózatának kialakításához.

A fenti ismereteket felhasználva a verseny első fordulójában egy online tesztet kellett kitölteni, majd egy esszét írni a következő címmel: „A hazai villamosenergia-termelés és fogyasztás megoszlása és lehetséges alakulása az elkövetkező évtizedben.”

 

 

 

A teszt kitöltése jól sikerült, iskolánk erősáramú oktatási hagyományainak és a diákok jó felkészültségének köszönhetően. A nehezebb rész az esszé megírása volt. A diákokkal átbeszélve a feladatot, sikerült kidolgozni egy jó témát, mely kapcsolódik a MAVIR profiljához és lefedi a versenykiírást is.

Az esszé címe “Edison és Tesla újratöltve”. Az esszé Magyarország villamos hálózatának korszerűsítésére ad javaslatot, korunk technológiájának megfelelően. Az egyenáramú energiaszállítás előnyeit kihasználva nagyteljesítményű erőművek építését javasolja, kiegészítve a városok közelében telepítendő, megújuló energiákat felhasználó lokális erőművekkel. Közel 100 évvel ezelőtt az energiaszállítás megoldására két alternatíva merült fel. Edison Az egyenáramú megoldást, míg Tesla a váltakozó áramú megoldást támogatta. A versenyt a magyar Bláthy Ottó, Déri Miksa és Zipernowsky Károly találmánya, a zártvasmagos transzformátor, a váltakozó áram javára döntötte el. Ma ezt a versenyt lehet és kell újra gondolni a mai korszerű félvezetők adta lehetőségek alapján.

 

 

 

A feladatok leadása után nagy izgalommal vártuk, hogy hogyan értékelik pályázatunkat. Két hét múlva jött az értesítés, bent vagyunk a döntőben, az ország 8 legjobb csapatában.

A döntőben a zsűrinek és a jelenlévő versenytársaknak kellet az esszét prezentációval bemutatni. Iskolánk informatikai képzésben kiemelkedő munkát végez, így a diákoknak nem jelentett kihívást egy jó prezentáció elkészítése. Természetesen mi nem a jól megszokott Power Point-ot választottuk, hanem a sokkal kreatívabb, látványosabb, nem utolsó sorban magyar fejlesztésű Prezi programot. Ebben a bemutatóban képekkel illusztrálva mutattuk be az elgondolásinkat, látványos effektekkel fűszerezve.

 

 

 

A döntőre Budapesten, az Elektrotechnika Múzeumban került sor. Bori Misi magabiztos előadásának köszönhetően, a csapat maga mögé utasítva az ország többi középiskoláját, 1. helyezést ért el. Az első helyezett csapattagok részére a MAVIR ZRt. 50-50eFt-os vásárlási utalványt adott. Ezen kívül a Magyar Elektrotechnikai Egyesület különdíját is megnyerték a legjobb prezentáció készítésével és bemutatásával. A különdíj: a 63. Vándorgyűlés Konferencia és Kiállításon bemutathatják diákjaink a prezentációjukat.

(A Vándorgyűlés 3 napon keresztül tart majd Szegeden. Közel 170 cégtől regisztrált 760 résztvevővel, közel 100 szakmai előadással és 35 kiállító céggel büszkélkedhet.)

A csapat felkészítő tanára Ágoston Csaba.

Gratulálunk a győzteseknek és további sok sikert kívánunk nekik!

 

 

 

Szentes, 2015. 12. 15.

 

.