Tartozik a szemétdíjjal?

Figyelmesen olvassa el!

Közérdekű tájékoztatás a szemétdíj hátralékkal rendelkezőknek

 

 

 

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján a hulladékbegyűjtés kötelezően előírt közszolgáltatás, így a díjfizetés is. A hulladékgazdálkodási közszolgáltató hulladékdíj kintlévősége olyan mértékű, ami veszélyezteti a folyamatos szolgáltatás nyújtását.

Első körben a díjhátralékosok személyesen megkeresésre kerültek a hátralékuk rendezése érdekében. Aki együttműködő volt, azzal megállapodás született az adóságuk rendezésére. A közszolgáltató kintlévőségének rendezése céljából, továbbá jogszabályi kötelezettség alapján, a nem fizetőkkel szemben adóvégrehajtás kerül kezdeményezésre.

A hulladékdíj hátralék, adók módjára behajtható köztartozás. 2014. január 01. napjától az állami adóhatóság - Nemzeti Adó- és Vámhivatal - gondoskodik a díjhátralék behajtásáról. Az adóhatóság már nem vizsgálja sem a hátralék jogosságát, sem a hátralékos szociális viszonyait, kedvezményt nem adhat, illetve a tartozás rendezésére sem lehet már megállapodást kötni. A NAV által kezdeményezett végrehajtás elsősorban a lakossági folyószámlára kiadott inkasszóval történik, azaz az adóhatóság leemeli a lakossági folyószámláról a díjhátralékot, plusz az általa lefolytatott eljárás költségét.

Az eljárási költség általány első lépésben 5.000,-Ft. Így ekkor már például egy 10.500,-Ft összegű díjhátralék (amely a lakossági kiskuka egy éves díja) már 15.500,- Forintjába kerül a hátralékosnak. Amennyiben az inkasszó nem vezet eredményre, úgy a NAV gépjármű, vagyontárgy, ingatlan tekintetében folytatja az eljárást, amely ismételten növeli az eljárási költséget. Így a fenti például vett 10.500,- Ft összegű hátralék az eljárás során az eljárási költségek következtében 20 — 30.000,- Ft mértékre is növekedhet. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy ha a NAV megindította az eljárást, azt már nem lehet leállítani, a szolgáltató azt nem tudja visszavonni. Ezért fontos, hogy ha valaki a szemétszállítási díjhátralékról szóló értesítést kap, feltétlenül keresse fel a Szentes Városellátó Nkft. ügyfélszolgálatát, (Szentes, Kossuth tér 6. H: 7-17, K- CS 7-14 óra) és az ügyintézővel állapodjanak meg a díjhátralék rendezéséről. Ne várja meg a végrehajtás megindítását. 

 

Városellátó Nonprofit Kft.

6600 Szentes, Kossuth tér 6., Tel/fax: 63/400-179

 

Szentes, 2015. 11. 09.

 

.