Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

 

2015. október 25-én, vasárnap hajnalban 3:00 órakor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a téli időszámítás. Innentől kezdve egyre jobban tudatosul bennünk, hogy lassan itt a tél. Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amitől az órák tavasszal való előreállítása idején térünk el.

Az óraátállítás eredeti célja az volt, hogy a nappalok minél jobban igazodjanak a lakosság megszokott ébrenléti idejéhez. Az óraátállítást először 1976-ban, 3 évvel az első olajárobbanás után vezették be Franciaországban, azzal az indokkal, hogy ezzel 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, melynek célja szintén az volt, hogy energiát spóroljunk meg.

 

Ma már megoszlanak a vélemények az óraátállítással kapcsolatban, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. Legfrissebb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

 

 

Szentes, 2015. 10. 24.

 

.