VII. Harc a kincsért - A felfedezők

Videóval

 

 

 

http://www.szentesinfo.hu/aharc/

 

Véget ért a VII. Harc a Kincsért ifjúsági kalandvetélkedő 2015. október 07-08-i időponttal, amely idén A felfedezők elnevezést kapta. Az eddig megszokottakhoz képest az eddigi legszorosabb eredmény született, amely során a csapatok végig fej-fej mellett haladtak a versenyben. A kalandvetélkedőben összesen 16  bázis feladatban lehetett a csapatoknak pontokat szerezni. Öt középiskolai csapat, a HMG Harcosok, KÖZGÉ Őrjöngők, Zsoldos Gladiátorok, Pollák Hősei és a MEZGÉ Hortus vett részt a diadalon. Minden iskola teljes létszámú csapattal indult, azaz csapatonként 5-5 fővel, amelyekből 1-1-lány részt vevő volt. A KÖZGÉ csapata +1 fő csere lány résztvevőt is hozott magával.

 

 

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

 

Október 07-én reggel a Kurca-part Kalandparkban a két Játékmester (Bertók Róbert és Bocskay István)  köszöntötte a kalandvetélkedőre érkező diákokat.  Ezt követően egyből kezdetét vette a kalandvetélkedő, amelynek versenyszámai a következők voltak:

09:00 – 10:00 „Alaptábor” (2-10!! bázispont) – alaptábor kialakítása a „nagy felfedező túrához” - Kalandpark

Az idei verseny első olyan feladata, amely kisebb változtatásokkal bár, de minden évben szerepelt a feladatok között. Az idei táborverés feladat minden eddiginél összetettebb, és nehezebb volt. Ezt a feladatot a Zsoldos nyerte meg.

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

10:00 - 11:00 – Tutaj a túléléshez - tutajkészítés a másnapi feladathoz I. - Kalandpark

Minden csapat kapott autó belső gumikat, és léceket ahhoz, hogy elkészítse a saját tutaját, amely a „túléléshez” kellett.  A tutajok elkészítésére minden csapatnak kétszer egy óra állt rendelkezésére. Bár az elkészült tutajokat a játékmester nem pontozták, a tutajok igazi vizsgája a másnapi „Hajótörött” feladat során volt..

 

11:10 – 12:10 - Matracos gyorsasági verseny (1-5 bázispont) - Üdülőközpont

Matracos gyorsasági verseny a Harc a kincsért kalandvetélkedő elengedhetetlen versenyszáma. A versenyszám lebonyolításához segítséget nyújtott a Szentesi Üdülőközpont, amely az új 50-es medencét ajánlotta fel a versenyszám idejére térítésmentesen. Ennél a feladatnál ahol a csapatoknak összesen 500 métert kellett eveznie, a Pollák győzött.

 

 

 

 

 

12:30 – 12:50 – „Gyorsétterem” – ebédelés a tűzoltósághoz menetelés közben

 

13:00 - 14:30 - Pokoli verem – feladat a tűzoltóságnál (1-5 bázispont) - Tűzoltóság

Ebben, a rendkívül összetett tűzoltósági feladatban mentőakciót hajtottak végre a csapatok. Minden csapattagra komoly feladat várt, hiszen többfunkciós versenyszámról volt szó. Egy közelgő hurrikánra kellett figyelmeztetni a város lakosságát, de a jelző eszköz használata csak akkor lehetett sikeres, ha a toronyban szólaltatták meg. Viszont több dolog is útjában állt a sikeres megvalósításnak….. Nyert a Zsoldos csapata.

 

 

 

 

 

 

 

15:00 – 16:00 - Everest – rekesztorony építés (1-5 bázispont) - Kalandpark

Az adott csapattag felállt az első rekeszre, majd a társai által a kezébe adott második rekeszt ráhelyezte az elsőre, miközben nem léphetett le a földre.  Ezt követte a harmadik rekesz, majd a negyedik és így lassan maga alá építve egyre magasabbra jutott, miközben folyamatosan az egyre magasabb rekesztorony tetején helyezkedettel.  A csapat tagjainak feladata volt a rekeszek feladása úgy hogy felállnak a rekeszekre, már amíg volt mire…. Az első helyet a Pollák szerezte meg. Köszönet Prumek Dénesnek és Kis-Kása Imrének a feladathoz nyújtott segítséget.

 

 

 

 

 

 

 

16:00 – 16:40 – Függő játszma (1-5 bázispont) - Kalandpark

A függő játszma versenyszám fizikális szempontból az egyik legnehezebb feladat volt. Kötélpályákon kellett felhúzni magukat a résztvevőknek a biztonságot jelentő platformokig. Itt is a Pollák győzött.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:00 – 18:00 – Tutaj a túléléshez – tutajkészítés folytatása Kalandpark

 

18:30-19:30 Halihó, Falni jó! - vacsora verseny – (1-3 bázispontért) - Kalandpark

Szokás szerint az elkészült vacsora két módon is zsűrizésre került. Az egyik zsűri a csapatok maguk voltak, hiszen ha nem lett finom az étel, akkor nyilvánvalóan nem lett finom vacsorájuk. A játékmesterek is pontoztak, és közben eldőlt az „Egy gyufa” tűzgyújtó verseny eredménye is. Idén a Játékmesterek is főztek (versenyen kívülJ). Első helyen 3 csapat végzett holtversenyben, a MEZGÉ, a Pollák, és a KÖZGÉ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19:30 – Felfedezők elméleti feladatai – (1-5 bázispont) - Kalandpark

A sok, fizikálisan megterhelő feladat után végre jött egy kis szellemi torna. Az idei évben is könnyesre nevették magukat a Játékmesterek. Egy kis szemezgetés a teljesség igénye nélkül:

A Harc a kincsért 7 évnyi sorozatának állomás neveit kellett felsorolni (Helyes válasz 2009-től kezdődően: Harc a kincsért, A megye aranya, A hétpróbások, Templomosok kincse, A titkok könyvtára, Éhezők viadala, A felfedezők)

Mennyei kincs

Elveszett ereklyék fosztogatói

Titánok harca

Lovagok koraJ

 

Sorolj fel ismert utazókat, felfedezőket (Pl: Amerigo Vespucci, Vasco Da Gama, John Cabot, Leif Erikson, Kolumbusz Kristóf, Benyovszky Móric, stb.)

A legérdekesebb válaszok:

Cseuz László (a Játékmesterek elfogadták ezt a megoldást)

Janus Pannonius

Mikulás

NapóleonJ

Arra a kérdésre is érkeztek érdekes válaszok, amelynél szentes ismert szobrait és azok helyeit kellett felsorolni:

Volt aki látni vélte a Kossuth téren Mátyás Király szobrát, a táncoló cigány szobrot (helyes válasz: Táncoló Székely), stbJ

 

Végül ezt a versenyszámot a MEZGÉ nyerte.

 

20:00 – Fedezd fel a tehetséged Csapatok előadásai – (1-6 bázispont)- Kalandpark színpad

Most végre minden csapat és részt vevő megmutathatta, hogy mennyire tehetséges, vagy inkább azt, hogy mennyire kreatív. A legjobb produkció 6 bázispontot ért. A legpozitívabb „csalódást” a MEZGÉ csapata okozta a Játékmestereknek és a többi csapatnak is. Több kisebb műsorral örvendeztették meg a hallgatóságot a MEZGÉ „színészei”, így ezt a bázisfeladatot is ők nyerték.

 

 

 

 

 

 

 

Október 08. Csütörtök

 

07:20 Második napon az ébresztőt követően banánt, és magas energiatartalmú italt kaptak a részt vevők, hogy a minél gyorsabban felszívódó energiát a hasznukra fordíthassák.

 

Az eső szokás szerint idén sem kerülte el a kalandvetélkedőt, így a játékmesterek bölcsen megcseréltek egy-két versenyszámot, hogy a sár és eső a lehető legkisebb mértékben befolyásolhassa az eredményeket.

08:00-09:00 Irány a „szikla” (1-5 bázispont) + 1 bázispont - Kalandpark

Ebben a versenyszámban is mindenkinek részt kellett vennie. Egyszerre két csapat mászott két bekötéssel a mászó falon, de a végeredményt a mért idő adta meg. Mindenkinek fel kellett mászni, és ott megérinteni a fal tetejét. Ezt követően került bekötésre a következő csapattag (a bekötés idejére állt az óra). Az utolsónak kijelölt mászónak bekötött szemmel kellett teljesítenie a feladatot! A leggyorsabban mászó csapatnak a Pollák bizonyult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10:00-11:00 Légi felderítés- kötélpálya akadály (1-5 bázispont) - Kalandpark

Csapatonként négy csapattagnak végig kellett mennie a magaslati kötélpálya akadályon. A pálya végén, a lecsúszást követően vissza kellett futni a toronyba, ott meg kellett érinteni a soron következő csapattagot, aki ezt követően indulhatott el. Győzött a Zsoldos.

 

 

 

 

 

11:00 – 12:00 A mesterlövész (1-5 bázispont) - Kalandpark

Ebben a feladatban is részt vett mindenki, és bizonyíthatta, hogy milyen jól céloz paint ball puskával a kijelölt céltáblára. A legjobb mesterlövésznek a HMG bizonyult.

 

11:00 –12:00 Vadászat a pontokra (1-5 bázispont) - Kalandpark

A csapatokból mindenkinek lehetőséget kapott arra, hogy a lehető legtöbb gyűjtött ponttal segítse csapatát a bázisfeladat elnyerésében. Ezt mindenki bizonyíthatja íjászatban, és csúzlival célba lövésben. A legtöbb pontot a Zsoldos vadászta le.

 

12:00-12:30 Ebéd

A délelőtti versenyszámokat követően a fáradt kalandorok finom ebédet fogyasztottak, amit a szentesi Ételfutár cég szállított a helyszínre.

 

12:30-14:00 A szakasz – paint ball harc (1-5 bázispont) - Kalandpark

A szakasz elnevezésű paint ball harc során mindenki mindenkivel megmérkőzött. Egy csapat egymás után két csapattal harcolt, majd utána cserélt. Minden csapattag összesen 100 lövedéket kapott. A feladat az volt, hogy a lehető legtöbb ellenfelet találják el a festékgolyókkal. A végén az a csapat nyert, aki a legtöbb megmaradt játékossal rendelkezett. A KÖZGÉ és a Pollák holtversenyben lettek elsők.

 

 

 

 

 

 

 

14:30- 15:10 Mentőakció a völgyből (1-5 bázispont) - Kalandpark

A feladat során a völgyből kellett kimenekülni a csapatoknak a „közelgő árvíz” miatt. Sajnos a társak egy részre megsérült, ezért őket az adott csapattagnak a hátán kellett kimentenie. Érdemes volt taktikázni, mert minden esetben az maradt a dombon, aki a másikat mentette. Így a jól taktikázó csapatoknál a legnagyobb súlyú részt vevő vitte fel elsőként a társát, és legutoljára vitték fel a csapat legkönnyebb tagját (többnyire a lányokat). Egyedül a MEZGÉ nem taktikázott így, és a kalandvetélkedő sorozatának vélhetően legvékonyabb lány tagjával vitették fel egy kb. 80 kilós társukatJ.

A legjobban taktikázott, és leggyorsabb volt a Zsoldos.

 

15:30- 16:10 A hajótöröttek küzdelme (1-5 bázispont) - Kurca

És végre eljött a várva várt idő! Kezdődhetett a Harc a kincsért sorozat eddigi legizgalmasabb és legnehezebb evezős feladata, a „Hajótöröttek küzdelme”. A csapatoknak az előző napon elkészített tutajokkal kellett megtenni a Művelődési Központ mögötti híd és az Eszperantó híd közötti távot. A versenyszám biztonságos lebonyolításáról Gerecz elemér Horgászegyesület, és ismét a szentesi Tűzoltók (Katasztrófavédők) gondoskodtak motoros csónakokkal. A versenyszámhoz az evezőket és a mellényeket szokás szerint a HMG biztosította. Már az indulás előtt is tapintható volt a feszültség a résztvevőkön. A Pollák tutaja a vízre tételkor egy reccsenéssel jelezte, hogy nem lesz könnyű dolguk az idei kurcás feladat során. Szerencsére a nagyméretű autógumi belsők gondoskodtak arról, hogy a tutajok ne tudjanak elsüllyedni. Elrajtoltak a csapatok. Aki nem tudott a versenyről, az is hallotta, mert a rajtot követően egyből heroikus küzdelem alakult ki a csere csapattagok hihetetlen buzdítása mellett. A tutajokon először két csapatag szállt vízre, majd a kőhíd után újabb két csapattag folytatta a versenyt. A MEZGÉ csapata meglepően hosszú időt töltött a működő szökőkút alatt, és nyilvánvalóan nem azért, mert túl nagy volt a forróság. A Pollák csapatagjai maguk előtt tolva a tutajt úszva tették meg az utolsó távot a kellemes hőmérsékletűnek nem igen mondható, kb. 16 fokos vízben. A HMG egyik hőse egyedül maradt a küzdelem végére, és szinte felfoghatatlan erővel a vízben úszva egyedül húzta át a csapat tutaját a célvonalon. Minden csapat rendkívül nagyot küzdött, de végül a KÖZGÉ csapata ért be elsőként.

 

 

 

 

 

 

 

15:30 Hernyótalpas futam – Darts  (1-5 bázispont) - Kalandpark

A verseny állása eddig sosem látott szoros eredményt hozott a tutajos versenyt követően. A verseny állása ekkor a következő volt:

HMG               41 pont

MEZGÉ          42 pont

Pollák              55 pont

KÖZGÉ          55 pont

Zsoldos           55 pont

 

A Játékmesterek az eddig nem tapasztalt hármas holtversenyt egy utolsó feladattal akarták véglegesen eldönteni. A „Hernyótalpas futam” vicces és nehéz feladatnak ígérkezett, de a feladat alapjául szolgáló eszköz a MEZGÉ kemény kezdése után feladta a küzdelmet. Így új feladta a küzdelmet. Így rögtönözni kellett. A rendezvényen ekkor már jelen volt Szirbik Imre polgármester úr is, aki egy remek ötlettel a darts lehetőséget javasolta végső versenyszámként. Az ötletet a csapatok és a Játékmesterek is nagy örömmel fogadták. Minden csapattag 3-3 dobással segíthette hozzá csapatát a végső győzelemhez, illetve helyezéshez. Az eredmények a következőképpen alakultak a végső versenyszámban:

Darts:

KÖZGÉ          183 pont

HMG               179 pont

Pollák              136 pont

Zsoldos           133 pont

MEZGÉ          120 pont

 

16:30 Eredményhirdetés a rendezvénysátorban

És ezzel megszületett a végső eredménye a két napos küzdelem sorozatnak!

A résztvevő csapatokat, diákokat Szirbik Imre polgármester köszöntötte, és kifejezte elismerését a példamutató módon küzdő diákok irányába. Bocskay István Játékmester egy rövid visszatekintéssel az elmúlt évek vetélkedőire, és természetesen az elmúlt két napra kezdte a végső értékelést, és kihirdette az eredményeket!

A VII. Harc a kincsért – a Felfedezők kalandvetélkedő végső eredményei:

 

I.KÖZGÉ Őrjöngők             60 pont

II. Pollák Hősei                    58 pont

III. Zsoldos Gladiátorok     57 pont

IV. HMG Harcosok              45 pont

V. MEZGÉ Hortus               43 pont

A KÖZGÉ másodszor diadalmaskodott a vetélkedőben, és mint tavaly is, idén is egy rendkívül kiegyenlített, és szoros küzdelemben.

A csapatoknak járó okleveleket és serlegeket a polgármester úr adta át gratulálva minden résztvevőnek. Az értékes sportfelszerelési csomag idén a KÖZGÉ iskolába került.

 

 

 

Az eredményhirdetés után egy rendkívül megható ceremóniára került sor, immáron másodjára a Harc a kincsért kalandvetélkedő történetében. Eljött az idő, hogy a Játékmesterek ismét két kalandort „leszereljenek a szolgálat alól”! Tasi Balázs és Nagy Alex Pollákos kalandorok 4-4 évnyi kalandszolgálattal kiérdemelték a „Veterán Kalandor” címet. Az összes résztvevő sorfala között taps kíséretében vonultak fel a színpadra, ahol a Játékmesterek jelképesen leszerelték őket, majd Szirbik Imre polgármester úr átadta részükre a nekik kijáró kalandor emlékpólót.

A kalandvetélkedő lebonyolításában részt vettek:

Bocskay István játékmester, Bertók Róbert játékmester, Őri József (veterán kalandor), Oltyán Viktor és Gyalai Fanni játékmester segédek, valamint a szentesi tűzoltók(katasztrófavédők), az üdülőközpont munkatársai, és a Gerecz Elemér SE horgászai. A kalandvetélkedő fotósa és állandó hírvivője ismét Vidovics Ferenc volt.

Bertók Róbert a következő gondolattal zárta a versenyt: „ A vetélkedőn ismét bebizonyosodott, hogy mekkora ereje van a sportnak, a kalandoknak, és az akaratnak. Az idei részt vevők is tanúbizonyságot tettek rendkívüli teherbírásukról, bátorságukról, és ami legalább ennyire fontos, a sportszerűségükről is. Több olyan versenyszám is volt, ahol a csapatok más csapatok versenyzőit/résztvevőit bíztatták átlendítve őket egy-egy holtponton.  Bízunk benne, hogy izgalmas kalandjaik a többi diákot is arra sarkalják, hogy sportoljanak, és kimozdulva a szabadba felfedezzék a természet adta örömöket. Köszönetet szeretnék mondani Játékmester társamnak és barátomnak Bocskay Istvánnak, és állandó „haditudósítónknak”, Vidovics Ferencnek. Köszönet a rendezvény támogatóinak, Szentes Város Önkormányzatának, a Szentesi Üdülőközpontnak, a Szentesi Hivatásos Tűzoltóság munkatársainak, a Gerecz Elemér Horgász SE-nek, a Sovány Gumiszerviznek, a szentesi Ételfutárnak, a Városi Mozaik internetes portálnak, a Szuperinfó, a Szentesi Élet, és Délmagyar újságoknak. Köszönet a csapatokat szervező tanároknak, többek között Sallai Róbertnek (KÖZGÉ),  Nagy Ágnesnek (MEZGÉ)! Valamint köszönet illeti azokat a tanárokat, akik a kezdetektől igazi társai a diákoknak a kalandvetélkedőkön! Többek között Torday Árpád (HMG), Csiziné Magyar Ildikó (Zsoldos), Mácsai László (Pollák), és Csetfalvy Pálma (Zsoldos).

És végezetül köszönet a részt vevő diákoknak és az őket elengedő szülőknek, akik felfedezték ennek a kalandvetélkedőnek az értékét, és segítették a megvalósulását.”

 

FIGYELEM CSAPATOK! A Játékmesterek már elkezdték kidolgozni a következő évi vetélkedő feladatait. Így az örökös mottó újra él:

„A verseny elkezdődött! „

 

Szentes, 2015. 10. 15.

 

.