Miért árasztotta el a víz Szentest?

 

 

 

Először is az ok, hogy az évi átlagos 800 mm csapadékból 178 mm eső esett le két nap alatt Szentes és térségére. A város belvízelvezető rendszere nem ekkora vízhozam gyűjtésére és szállítására lett tervezve. A Kurca magas vízállása miatt a berki szivattyúháznál csúcsra kellett járatni a szivattyúkat, hogy ezt a nagymennyiségű vizet elvezessék. Sokan azt hitték, hogy majd a kiséri rész fog megbuggyanni, de ezzel szemben a Felsőpártot árasztotta el a víz.

 

 

 

A szakemberek megtalálták ennek az okát is, amit meg is oldottak markolókkal. A volt repülőtér és környékének esővíz elvezetése a lődombok mellett vezetődik a Kurcába. Itt egy áteresz volt eldugulva (összetörve) és azt kellett kibontani a szakembereknek. Őrült nagy robajjal tört magának utat a víz, amikor megszabadult a "gáttól"!

 

 

 

A megnövelt kapacitású szivattyúzásnak óránként 3-4 cm-es apadás lett a gyümölcse, valamint a felsőpárt vize is akadálytalanul tudott a Kurcába folyni.

 

 

 

Az egyik felsőpárti lakótól megtudtuk, hogy 72-ben volt ekkora eső, amire ő emlékszik, és azóta se! Az időjárás megmutatta, hogy mekkora szerepe van a tiszta árkoknak amit, minden lakosnak rendben kell tartania.

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eső áztatta, fellazult talajban több nagyméretű, egészséges fa fordult ki gyökerestől a földből. Szentesen is kidőlt egy 30 méteres nyárfa, amely a Kurca folyóba borult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 09. 17.

 

 

.