Úszik a Felsőpárt

Belvízi körkép

 

 

 

Csongrád megyében Szentes és Csongrád területén a legkritikusabb a helyzet a nagy esőzés után, ahol elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a vízügyi szakemberek. A katasztrófavédelem Szegedről és Hódmezővásárhelyről küldött egységeket Szentes vízzel elöntött területeire. Emellett több nagyteljesítményű átemelő szivattyút is átcsoportosítottak.

 

 

 

Szentes térségébe 2000 homokzsákot szállított a katasztrófavédelem, ahol 30 ingatlant veszélyeztet a víz. Kitelepítésre jelenleg nincs szükség. Jelenleg összesen kilenc egység dolgozik folyamatosan a károk elhárításán. Szentesen három helyen szivattyúzzák az esővizet az egységek.

 

 

 

Szentesen a leginkább veszélyeztetett területeket jártuk végig. A legkritikusabb a helyzet a Felsőpárton és a Nagyhegy alacsonyabban fekvő területei, vagy ahol nincs megoldva a csapadék elvezetés.

 

 

 

A Szeder Imre utca végén a Korsós sori részen már homokzsákokkal kellett beavatkozni a szakembereknek. Szabályosan úszik az egész Felsőpárt. Csaknem 80 mm eső esett le egy nap leforgása alatt, melyet lehetetlen levezetni még tiszta esővíz-elvezető árkok esetében is. Pláne ha egy-egy áteresz el is van dugulva.

 

 

 

A Berki vízátemelő szivattyúteljesítményét kellett megnövelni, ahová még három nagyteljesítményű szivattyúkat üzemeltek be. Amíg nem ürülnek a mirhók addig reménytelen is a vízelvezetés.

 

 

 

Az előrejelzések szerint a következő 24 órában jelentősen csökken a csapadék mennyisége. Kedd délig összesen 5-10 millimétert várnak a szakemberek.

 

 

 

A Nagyhegyen a Szeszfőzde úton állatokat is veszélyeztetett a víz, melyeket a lakosok próbálnak közösen menteni. A kutyaiskola előtti terület is víz alatt van. Már most figyelmeztetni kell mindenkit, hogy a víz fertőzéseket hordozhat, így még sok-sok munka van hátra az érintett és az elöntött területeken.

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 09. 15.

 

.