...szeretet mindent elfogad...

 

 

 

Mosolyból, életvidámságból, erőt adó üzenetekből nem volt hiány a fogyatékkal élők 9. térségi találkozóján.

 

A „...szeretet mindent elfogad...” című rendezvényen 13 intézmény, illetve klub érkezett a szentesi sportcsarnokba a sport és kulturális találkozóra, melynek idén a szépség és a divat volt a központi témája.

 

– Kezdetben a Kossuth-téren zajlott ez a térségi találkozó, ezáltal nyitni próbáltunk a társadalom felé, célunk a lakosság „érzékenyítése” volt – magyarázta Puskásné Halál Ágnes főszervező, a Szentesi Gondozási Központ igazgatója. Az évek során a rendezvény mind ismertebb lett, így beköltöztek a „biztonságosabb” sportcsarnokba.

 

 

 

A gondozottak, klubtagok kézműves termékeiből nyílt kiállítás mellett az Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából egészségügyi szűréssel is fogadták vendégeiket.

 

 

 

 

 

A hátrányok leküzdése azok felismerésével, elfogadásával kezdődik, erről beszélt Szirbik Imre polgármester köszöntőjében.

– Számomra a határ átlépése akkor következett el, amikor a 90-es évek végén a mozgáskorlátozott Fülöp Józsi megkérdezte: ki merem-e próbálni, milyen kerekesszékkel végigmenni a főutcán. Beültem, s teljesen másképp láttam a már jól ismert utcákat, rájöttem, akár 5 centi is a határt jelenti egy kerekesszékesnek – mesélte a polgármester.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

Számára akkor egy világ változott meg, s ezek a térségi találkozók erőt adnak, nemcsak a jelen lévő sorstársak számára, de neki is, hiszen, mint fogalmazott: innen mindig feltöltődve, kicsit jobb emberként távozik.

 

 

 

 

 

13 csapat részvételével rendezték meg a mindig nagyon várt sportvetélkedőt. Ezúttal a magyar jellegzetességek körül zajlott a vidám versengés: lelkesen vetették bele magukat a magyar kártyával, a boroshordóval, a lovas feladattal vagy éppen a magyar zászlóval kapcsolatos próbákba az ellátottak, klubtagok. A taps délután is szólt, akkor már a zenés-táncos produkcióiknak.

 

Hagyományosan az egymáshoz való kötődést, az összetartozást, a barátkozást erősíti a minden évben odaítélt Mosoly-kupa, melyet a csoportok szavaznak meg egymás között a legmosolygósabbnak vélt résztvevőnek. A komolyabb dolgok is szóba kerültek a térségi találkozón, ugyanis átadták az Év arca-díjat, melyet idén Bodré Julianna, a nagymágocsi kastélyotthon lakója érdemelt ki a szakdolgozók, szervezők véleménye alapján.

 

 

 

 

 

A rendezvény vendége volt a budapesti Kazány Tibor. A fiatal üzletember az első és egyetlen kerekesszékes magyarországi Rotary Club-tag, s ő rendezett Európában elsőként kerekesszékes szépségversenyt. Arról beszélt a hallgatóságnak, hogyan kellett újraépítenie életét a 12 évvel ezelőtti balesete után. Azt hirdeti, ez másoknak is sikerülhet. Neki a baleset után lett családja, két gyermeke.

 

Vállakozásában kerekesszékekkel foglalkozik, ez is tükrözi a mentalitását, vagyis: ki kell mozdulni a négy fal közül, ahogyan a mozgáskorlátozott szép lányok is teszik. A szépség a gyakorlatban is teret kapott, nagy sikere volt a szépészeti saroknak, ahol a Dancsó Erika-szalon munkatársai és Papp Éva Réka sminkes varázsolták szebbé a jelentkezőket, s bár folyamatosan dolgoztak a frizurákon és arcokon, közben ők is jól érezték magukat.

 

 

 

 

 

– Nagy szeretetet sugároznak, nagy szívük van, tényleg csoda, hogy az arcukra van írva, amit az átalakulás közben éreznek, rendkívül hálásak – fogalmazott a fogyatékkal élőkről lelkesen Dancsó Erika fodrász, aki szívesen jönne máskor is.

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 09. 14.

 

 

.