Lecsófesztivál 2014  1. nap

 

 

 

A Szentesi Lecsófesztivál első napja igazi ráhangolódás a másnapi lecsófőzésre. Ezen a napon az asztaltársaságok összehangolódnak, hogy egy-egy jó nóta mellett milyen hangulatfokozót hörpintsenek le másnap a lecsófőzés ideje alatt - előtt és után! :-)

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

 

 

 

2014. szeptember 5-én a Városi Fúvószenekar és a Dobbantó Néptáncegyüttes lovas kocsin járta a várost, hogy kihirdessék a lecsófőzés idejét.

Szentesen mindenki tudja, de Fabulya Andrea költő is megírta a Lecsókozmosz versezetében, hogy "Minden lecsóvá érik!".

 

 

 

A fesztivál a péntek esti közös szalonnasütéssel veszi kezdetét, ám az igazi izgalmak szombaton várnak a látogatókra, amikor több száz bográcsban aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, tarhonyás, rénszarvashúsos, krumplis, kakastojásos, chilis, lencsés, vörösboros vagy éppen csokis lecsó készül.

 

 

 

Mindenestre maradjunk még a szalonnasütésnél és ne szaladjunk annyira előre. Egy jó szalonnasütéshez, vagy sültszalonnához öt dologra kell mindenképpen odafigyelni, ha tökéletes eredményt szeretnénk

 

 

 

1. Alapszabály, hogy bár jókora adag türelem kell hozzá, de a legfontosabb, hogy sütögetni csak is parázson lehet. Megéri kivárni, hiszen a tűzön befeketedik és az igencsak kedvez a szabadgyökök kialakulásának, ami sajnos akár komolyabb problémákhoz is vezethet. Mindemellett az íze is sokkal jobb lesz, ha a korom kimarad a buliból.

 

2. Fontos, hogy a nyárson bombabiztosan kapaszkodjon a szalonna. Ennek érdekében a szalonna tetejét először bevagdossuk/beirdaljuk úgy, hogy a zsír egy helyre folyjon majd. Ha a szalonnabőrbe kis nyílást vágunk, a nyársat ezen keresztül tudjuk átdugni, így nem fordul el és nem esik le, hiszen tartja a bőr. Az első adag kenyérnél már a megpirult részekre le is lehet csapni és továbbirdalni a következő körre.

 

 

 

3. Fontos a jó alapanyag: tökéletes a sózott zsírszalonna is, amiről először kapargassuk le a sót, mert ez elszívja előlünk a zsírt. Mi mégis inkább a füstölt szalonnát ajánljuk, hiszen ennek még inkább füstös íze van. A non-plusz ultra pedig mindez mangalicából, amelynek egyrészt köztudottan egészségesebb a zsírja, illetve a mangalica sokkal zsírosabb, mint a fehér sertés.

 

4. Óvatosan a finomsággal, mert a félig átsült szalonnától komoly gyomorpanaszok léphetnek fel, ezért túl kell lépni a türelmetlenségen és kivárni a teljesen átsült szalonnát. Ezt a legkönnyebben a fentiekben említett folyamatos irdalással érhetjük el legkönnyebben.

 

5. A Húsmanufaktúrások tuti receptje a szalonnasütéshez: - a kenyeret a nyársra húzva, akrobatikus mozdulattal tartsuk a tűz fölé, hogy pirítóst kapjunk - kenjük meg juhtúróval, amíg meleg - szórjunk rá apróra vágott paradicsomot, hagymát (vagy áprilisban, május elején medvehagymát), uborkát és arra csöpögtessük a zsírt - a végén nagyon óvatosan két nyárs segítségével még egyszer pirítsunk alá a kenyérnek (bár ez nagy rizikó, mert beleeshet a tűzbe).

 

 

 

Ha mindezekre vigyázunk, akkor tuti, hogy dőlni fog a zsír, és nekünk már csak a jó társaságról kell gondoskodnunk. Ez adott a szentesi Lecsófesztiválon, és a szervezők mindehhez gazdag programokkal járultak hozzá.

 

Elsőként a Tücsök Zenekar lépett a színpadra, hogy a gyermekeket szórakoztassák. A Kelet Lányai még evés előtt rázták hasukat, és bele sem merünk gondolni, hogy a szalonnázás után milyen hatást gerjesztenek a telt hasú közönségben.

 

A Lajtha László AMI könnyűzenei együttese után Péter Szabó Szilvia lépett a színpadra, aki elárulta féltve őrzött titkát, hogy a LECSÓ teljesen megváltoztatta életét, de erről majd a következő évben megjelenő receptfüzetből lehet majd bővebben olvasni.

 

 

 

Vastag Csaba is elismerőleg szólt a szentesi lecsóról, a közönség pedig viszonozta azt a kedvességet, amelyet Csabától kapott. Műsorának a végén a közönség közé ment, és középen egy székre állva énekelte el a két utolsó számát. Hatalmas volt a siker!

 

 

 

A nap zárásaként a Black Five zenekar utcabálján rophattuk 23.00 óráig a tűzoltásig!

 

 

 

Már készül a lecsófőzés képes összefoglalója, de addig is íme egy 45 perces FULLHD videó a lecsóbarangolásról.

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

KÉPEK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 09. 07.

 

.