Ivóvíz-minőség javító komplexum alapkőletétele

 

 

 

2014. szeptember 17-én ünnepélyesen letették a új vízkezelő komplexumok alapkövét a Berekháti vízmű telephelyen.

 

 

 

Mi épül pontosan? - erről Bődi Péter adott tájékoztatást.

- Ivóvíz-minőség javító beavatkozások azokon a településeken, ahol az Európai Közösség irányelvében meghatározottak szerint az egészségre ártalmas vízkomponensek a határérték felett fordulnak elő. A vízminőség javító fejlesztések érintik Szentest, és külső részeit Magyartést, Kajánfalut, Lapistót. Ugyancsak érinti Derekegyház és külterületi részét, Tompahát lakosságát is.

 

 

 

- Az Alföldvíz Zrt. korábbi vízmű-telepi meglévő épületeiben (Berekhát, Magyartés, Lapistó, Derekegyház), az építmények átalakítása készül el, új vízkezelő komplexumok épülnek Berekháton, Tompaháton, Kajánfaluban. Településenként helyben, kutakkal felszínre juttatott rétegvíz, nyersvíz előírás szerinti állapotra hozásához szükséges, korszerű vízkezelési technológia kerül kialakításra.

 

 

 

Miért készül?

- A települések mindegyikén előfordul valamely ártalmas komponens határérték felett. A probléma megoldására a Szentes és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás igénybe vette a KEOP 1.3.0 Ivóvízminőség-javítása konstrukció keretében elérhető támogatást. A Projekt célja Szentes és térsége vízminőség-javító fejlesztés végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása.

 

 

 

Költségek, támogatás, határidő:

Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében vissza nem térítendő támogatást kapott a Szentes és Térsége Ivóvízminőség-javító ónkormányzati Társulás. Megvalósítási munkák nettó elszámolható összköltsége: 1 866 402 292.- Ft, a támogatás mértéke a Megvalósulási munkák elszámolható összköltségének 82,6%-a. A támogatás összegének 85%-a az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15%-a a magyar költségvetéséből származik. Kezdés: 2014. 04. 22. Várható befejezés: 2015. 04. 28.

 

 

 

Milyen következményekkel jár az építés?

- Mivel a beruházás keretében vezetékhálózat felújítására is sor kerül, a megvalósítás és a próbaüzem időszakában időszakos vízhiány, víz zavarosság, minőség változás előfordulhat, de erről a lakosság minden esetben előzetes értesítést fog kapni, hogy a szükséges intézkedéseket mindenki megtehesse. A befejezést követően pedig minden ártalmas, vagy veszélyes komponens a nagyon szigorú Európai Uniós határértéken belülre kerül.

 

Szentes, 2014. 09. 17.

 

.