Szennyvíztisztító telep bővítésének alapkőletétele

 

 

 

A Szentes Város Önkormányzata a KEOP-1.2.0/09-11- 2013-0004 pályázat keretében, 2.138.440.975 Ft vissza nem térintendő támogatást nyert. A projekt célja egy egyedileg méretezett, SEMI SBR szakaszos betáplálású szennyvíztisztító telep létesítése a meglévő műtárgyak felhasználása mellett.

 

 

 

A projekt eredményeként létrejövő 10 000 m3/d hidraulikai és 7380 lakosegyenérték (LE) biológiai kapacitású szennyvíztisztító telep már alkalmas lesz a településen keletkező szennyvizek megfelelő tisztítására, a jogszabályban előírt kibocsátási határértékek betartására.

 

 

 

Fejlesztik a szentesi szennyvíztisztító telepet: a 2 milliárd 251 millió forintos (ebből az uniós támogatás 95 százalék) összköltségvetésű új, biológiai rendszerű tisztító alapkövét kedden rakták le.

 

 

 

Szirbik Imre polgármester elmondta, az új, a Strabag MML Kft. által építendő szennyvíztisztító már minden kívánalomnak megfelel, a napi 7 ezer köbméter városi szennyvíz teljesen megtisztulva kerül vissza a körforgásba. – Ne felejtsük, a környezetet nem az apáink adták nekünk, hanem az unokáinktól kaptuk előlegbe.

 

 

 

Dely Attila, a G.L.L.A. Kft. ügyvezetője, projektmenedzser részletesen ismertette az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló szennyvíztisztító telep eddigi tervezési történetét, melynek előkészítése, pályáztatása már 2011-ben megkezdődött. Elsőként a technológiát kellett megpályáztatni, majd a közbeszerzési eljárás során kiválasztották a kivitelezőt, a Strabagot, melynek 2015. szeptember 30-áig kell elkészülnie az új szentesi szennyvíztisztítóval. Ezt követi még a 6 hónapos próbaüzem.

 

 

 

A rövid tájékoztató után az alapkőben lévő urnába formabontóan elektronikusan pendrive-on helyezték el a dokumentációt. Szirbik Imre polgármester humorosan megjegyezte, hogy ha ezt megtalálják, remélhetőleg lesz még olyan technika amellyel el is tudják olvasni a rajta lévő anyagot - majd egy-egy kanálnyi malter került a zárókő alá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 08. 28.

 

.