A jégeső ellenére is Nyugi volt

 

 

 

Az Európai Unió munkanélküli fiatalokat segítő Maradunk vagy útra kelünk? -  Keressük a helyünket Európában projektjének lelkes csapata ezúttal a magyartési Nyugi Tanyára látogatott 2014. augusztus 6-án, ahol betekintést nyerhettek az EU kínálta lehetőségekbe, pályázatokba.

Egy izgalmas kerékpártúra várt a fiatalokra, míg eljutnak az alig 250 főt számláló Magyartés határában nyugvó, Kurca parti nyaralóba, a Nyugi Tanyába. Több, mint 25 kilométernyi izzasztó mozgás után, végigvergődve a földúton, túlélve a lovas tanya felett őrködő kutyák kergetését egy üdülőparadicsom várta őket.

A sárgára vakolt házikó körül amerre csak a szem ellátott virág borított mindent, a kertben almafák roskadoztak a termés súlya alatt, a telek végében, szinte karnyújtásnyira folyt a Kurca. A nyaraló modern berendezésébe belecsempészett múltat idéző dísztárgyak csak fokozták az otthonosság érzését.

Egy kis pihenő után a résztvevőket igazi terülj-terülj asztalkám várta az ebédnél. A tárkonyos vaddisznóleves csodálatos íz világa és a sültes tál mindenki kedvére való volt. Hiába pilledtek el azonban a fiatalok, a nagy lakoma után szakmai program várta őket a Mi Egymásért Közhasznú Egyesület munkatársainak részvételével.

Ament Balázs, az egyesület elnöke és Szabó Enikő az egyesület gazdasági titkára előadást tartott a résztvevőknek az Európai Unió fiatalokat megcélzó kezdeményezéseiről. Így szó esett az EVS-ről, azaz az Európai Önkéntes Szolgálatról, valamint a legújabb pályázati platformról, az Erasmus Plusról is. A fiatalság megtudta többek között, hogy jó eséllyel pályázhat bármelyik tagállamba, vagy partner országba önkéntes szolgálatot teljesíteni, valamint még a gondolatsor elején szó esett az anyagiakról, a különböző támogatásokról és az esetleges önrészről is. Miután minden kérdést sikerül megválaszolni Balázs röviden megismertette a fiatalokkal a Mi Egymásért Közhasznú Egyesület profilját, nagyobb projektjeit.

Az előadók távozása utána a délutánt elverte a jég. A projekttagok a négy fal közé szorulva voltak kénytelenek eltölteni idejük nagy részét. Ez azonban remek alkalom volt arra, hogy megvitassák az előadáson hallottakat, esetleg elmeséljék személyes vagy közvetett tapasztalataikat a témával kapcsolatban.

Másnap a reggelit követően a tanyát üzemeltető házaspár (ide jön a nevük) elmesélte a nyaraló beindításának és üzemeltetésének történetét és körülményeit. Megtudhattuk például, hogy hiába nyer valaki milliókat egy pályázaton, ha az utófinanszírozott és a bank a bizottsági ígéretet nem fogadja el fedezetnek, mindenképp csak az önerejére, leleményességére és barátai, családja segítségére számíthat.

 

Simon Gabriella

Fotó: Lénárt Martin, Nagy Edit

 

Szentes, 2014. 08. 25.

 

.