Kulturális híd Szentes és Újszentes között

Eminescu–Petőfi-megemlékezés Újszentesen

„A nemzeteket összekötő kulturális híd megtartásához két pillérre van szükség”

 

 

 

Mihai Eminescu halálának 125. és Petőfi Sándor eltűnésének 165. évfordulójáról emlékeztek meg hétfőn Újszentesen, a helyi Polgármesteri Hivatal és az Általános Iskola szervezésében. A költőóriások újszentesi szobrainál megtartott koszorúzási ünnepségen részt vett Malac Victor újszentesi polgármester és Miklós Árpád alpolgármester, Móra József szentesi (Magyarország) önkormányzati képviselő, Dénes Ildikó, a helyi Általános iskola aligazgatója, az egyházak és a helyi kulturális élet jeles képviselői, az iskola diákjai.

 

Az immár hatodik alkalommal megtartott megemlékezés résztvevőit Malac Victor polgármester, Miklós Árpád alpolgármester és Dénes Ildikó aligazgató, községi tanácsos köszöntötték. „A vers, a költészet összeköti a két nemzetet Újszentesen, de Szentes és Újszentes testvértelepülések között is hidat épít, hiszen a szentesiek minden alkalommal részt vesznek az Eminescu–Petőfi-megemlékezéseken” – mondta Dénes Ildikó. Móra József, Szentes testvértelepülés önkormányzatának képviselője ünnepi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Szentes és Újszentes között már megépült az a híd, amelyik a magyar és a román nemzet együttműködését, közös európai uniós projektek megvalósítását lehetővé teszi, és ehhez Petőfi és Eminescu költészete is hozzájárult.

 

 

 

Constantin Sperlea író, a Sorin Titel Egyesület képviselője ez alkalommal bejelentette: Ioan Slavici erdélyi román írónak is szobrot állítanak Újszentesen, amelyet idén augusztusban szeretnének felavatni.

Szűcs András Ottó református lelkipásztor felidézte Petőfi Sándor újszentesi látogatásának történetét, aki 1949 májusának első napjaiban öt napig itt táborozott a szabadságharcosokkal Vadászerdő tisztásán, a később alapított Újszentes főterének helyén. „Ha a két nemzetet összekötő hidakról beszélünk – mondta az újszentesi lelkipásztor – egy híd megtartásához két pillérre van szükség. Ha Ioan Slavicinak szobrot állítunk Újszentesen, akkor a nemzeteket összekötő híd másik pillére a temesvári születésű Kiss Ernő honvéd altábornagy, aradi vértanú szobra lehetne, akinek birtokán létesült Újszentes település”

 

Az ünnepség befejező részében az újszentesi iskola magyar és román tagozatán tanuló diákok előadták Mihai Eminescu La steaua és Petőfi Sándor Füstbe ment terv című versét, majd a kegyelet koszorúit helyezték el Eminescu és Petőfi szobrainak talapzatánál.

 

A megemlékezés újszentesi Általános Iskola étkezdéjében folytatódott, ahol dr. Ion Iliescu filológus professzor jelenlétében nyitották meg az 1889. június 15-én elhunyt Mihai Eminescu életét és munkásságát bemutató, ritka könyvekből, folyóiratokból, fényképek és dokumentumok másolataiból összeállított színvonalas kiállítást. Az Eminescu–Petőfi-rendezvénysorozat az Újszentesi Kultúrházban folytatódott, ahol az iskola román és magyar tagozatos diákjai mutattak be a román és a magyar nemzeti költő verseiből (eredetiben, illetve magyar és román fordításban) összeállított műsort. A megemlékezés az iskola étkezdéjében megtartott Eminescu–Petőfi- szimpóziummal zárult.

 

Szentes, 2014. 06. 19.

 

.