Műszakiak között a vezérkari hallgatók

 

 

 

Csapatlátogatás során az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredhez látogattak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem  Felsőfokú vezetőképző tanfolyam hallgatói Szentesre, 2014. június 3-án. A 14 fős látogatói csoportban magyar, kínai, német, olasz, orosz hallgatók vettek részt.

A vendégeket Varga István alezredes, ezredparancsnok-helyettes fogadta és köszöntötte. Jelentés formájában megismertette őket az ezred rendeltetésével, szervezetével, NATO-n belüli nemzetközi szerepvállalásával, valamint a legfontosabb feladataival. A honvédség különböző haderőnemeit képviselő látogatók érdeklődve hallgatták az előadást, hiszen szakmai ismereteik bővültek a műszaki szakma rejtelmeivel.

Ezt követően megtekintették az ezred búvárbázisát, mely a Magyar Honvédség búvár kiképző központja. Megismerkedtek a búvár kiképzés folyamatával, kihívásaival, valamint a búvár szakmai feladatok végzéséhez szükséges eszközökkel, technikai berendezésekkel.

 

 

 

A Víztisztító század bemutatta a víztisztító berendezéseit, melyek szükség esetén bármilyen szennyezett vízforrásból képesek megfelelő minőségű ivóvíz előállítására, zacskózására.

A gyakorlótereken az ezred állományának mozgalmas, sokrétű kiképzési feladatait tekintették meg. Felállítva láthatták a COBS-CT terrorista megfigyelés elleni kerítés-hálót. Kombinált híd építését, mely alacsonyvízi fahídhoz hozzákapcsolt TMM-3 hadihídból állt, a hídépítés egy különleges formájával ismerkedhettek meg. A kiképzésen a cölöpverés mozzanatától kezdve, a fahíd különböző alátámasztási módozatainak építésén keresztül a kész híd megépítését gyakorolták a katonák, melynek eredményét tekinthették meg a látogatók. A fahíd megépítéséhez számos előkészítő feladatot kell elvégezni. Az alacsonyvízi hídépítő század katonái a rönkfa alapanyagtól elindulva fűrészeléssel, fúrással, szegeléssel összeállítottak komplett hídelemeket, melyekből készült a teljes híd. A kéthetes Szentesi Hidász kiképzés keretében megtekintették a Mabey & Johnson rendszerű, elemekből összeállítható fémszerkezetű híd építésének mozzanatait.

 

 

 A tiszai vízi gyakorlótéren a lánctalpas PTSZ-M úszógépkocsival vízre szálltak, ahol a folyóról szemlélhették meg egy BMK-130 tolóhajó valamint egy PMP hadihíd elem vízretételét, majd az összeállított komp fedélzetén újra szelhették a Tisza hullámait.

Délutáni programként az alakulat Csapatmúzeumában tárlatvezetéssel betekinthettek Szentes város katonatörténetébe, valamint a laktanya és a műszaki alakulat különböző korszakaiba.

Balogh Péter ezredes, a Felsőfokú vezetőképző tanfolyam parancsnoka elmondta, nagyon hasznos volt a látogatás, mert rendkívüli profizmussal találkoztak. A fiatal századosok hihetetlen elkötelezettséggel, „fanatizmussal” látták el a feladatukat, irányították állományukat. Kiemelte az a tudás, amit a bemutatók alatt láttak, lenyűgöző volt, és nagyon hasznos szakmai ismereteket nyújtott a csoport minden tagja számára.

Kép és szöveg: Juhász László százados

 

Szentes, 2014. 06. 04.

 

 

.