Hősökre emlékeztek

 

 

 

A hősök napja alkalmából koszorúztak Szentesen a világháborúk áldozatainak emlékművénél 2014. május 28-án.

 

 

 

Szirbik Imre polgármester beszédében elmondta, hogy tetterős fiatalemberek mentek a frontra, és megtört férfiak tértek haza. Emlékszik, amikor mint gyermek édesapját kérték, hogy a fronton történt eseményekről meséljen!

Édesapja válasza, csak ez volt: - Ez nem mese volt, fiam!

 

 

 

Az ünnepi műsorban a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulói az alábbi gondolatokkal emlékeztek a háborúk hőseire:

 

 

 

A XX. század nagy háborúi kegyetlen pusztítást végeztek. Az utolsó tank maga mögött hagyott feldúlt városokat, szétlőtt házakat, éhínséget, pusztítást, eltűnt családokat, nyomort és az emberi lélekben félelmet rémületet és döbbenetet. Hogy mindez valóban megtörténhetett. A halál pusztított végig a világon. S, mi, akik csak a történelemkönyvekből ismerhetjük a borzalmakat, bátran kiáltjuk: SOHA TÖBBÉ HÁBORÚT!

Most a hősökre emlékezünk. Azokra, akik életükkel fizettek a politika irányítóinak felelőtlenségéért. Több millióan haltak meg a két háború során, s nem csak katonák, gyerekek, öregek, asszonyok csecsemőikkel.

 

 

 

A háborúban elesett katonákra emlékező Hősök napját minden év május utolsó vasárnapján tartjuk Magyarországon. A megemlékezésekről először 1917-ben, a VII. törvényben határoztak. Ebben mondták ki először: „nemzetünk hősi halottainak kegyelemteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni."

 

 

 

Ezt a napot - mint hősök emlékünnepét - a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak számára szenteli. Az 1942-ben kelt rendelet már a II. világháborúban elhunytakról is emlékszik kiegészítve az első világháború hősi ünnepét. Az ünnep 1945 után feledésbe merült. A szocialista Magyarország akkori vezetői nem tartották fontosnak a hősök tiszteletét.

 

 

 

Az első szabadon választott kormány újította fel a megemlékezést Hősök napja néven, s már nem csak háborús hősökre, hanem a holocaust és az 56-os forradalom mártírjaira is emlékszik.

 

További képek a megemlékezésről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 05. 28.

 

.