A pillanatidézés negyven éve

40 éves a Szentesi Fotókör és 40 éves a Galéria

 

 

 

Az idén 40. születésnapját ünneplő Szentesi Fotókör a jubileumi tárlaton ünnepelte fennállásának negyedik X-jét. Az ünnep apropóján a város egyik legrangosabb kiállítóhelyén, a szintén 40. éves Tokácsli Galériában a régi és a jelenlegi alkotók műveiből állított össze egy tárlatot, melyre minden érdeklődőt várnak.

 

 

 

A kiállítást Kruzslicz Pál művelődésszervező, újságíró az alábbi gondolatokkal nyitotta meg 2014. május 8-án, 17.00 órai kezdettel.

 

 

 

A legnemzetközibb nyelv, amit mindenki megért: a fotó, de igazából szépen „beszélni" csak kevesen tudnak! Az elmúlt negyven év alatt teljesen megváltozott, átalakult a képrögzítés technikai háttere. Ezzel együtt a formanyelv is sokat módosult, de többlettartalmat továbbra is csak a látógondolkodó fotósok tudnak hozzáilleszteni a képeikhez. Ebben segít tagjainak, immár négy évtizede a Szentesi Fotókör.

 

 

A megnyitón közreműködtek Seres Antal és tanítványai.

 

Megtanulják megmozdítani képeiken az álló pillanatot, és formálni a gondolatunkat!

Mindezt kijelenteni nagyon könnyű, a megvalósításhoz azonban tehetség, témaérzékenység, jó megfigyelőképesség, türelem, és persze megfelelő technikai háttér is kell.

 

 

 

A szellemi hátországot a Fotókör nyújtja, és nemcsak a kezdőknek, a képkészítés tanulóinak, hanem az évek óta alkotó tagjainak is. Tisztelet a negyven éve újjászületett fotókör kezdeményezőinek, és a megelőző évtizedek szakköri életét szervezőinek. A fotókör lételeme a folyamatos működés, amelyet lelkes, mindig többet vállaló körvezetők mozgattak. Gondoljunk Bugyi Istvánra, Sárik Ilonára, Dunai Józsefre, és a most is számtalan feladatot felvállaló Nagy Istvánra.

 

 

 

A kezdők, évek óta, járhatnak a fotóiskolába, ahol a fényképezés a-b-c-jét is megismerik, majd néhány hónap múlva már „középiskolás fokon" művelhetik a fotózást. A fotókörben ellenben a „ felső fokú"képkészítéssel is találkoznak. Akik már hosszú évek óta foglalkoznak a fotózás tudományával, művészetével, ők egymást erősíthetik a fotóköri találkozásokkor. Néha ütköznek a vélemények, máskor a kontroll szerepét is felvállalják a tagok, és formálják, alakítják a képeket, a szemléletet, a gondolatot: vagyis egymást.

 

 

 

A Szentesi Fotókör már régen egy valódi Közösség (így nagybetűvel), ahol nemcsak képek, hanem barátságok is születnek. Még jobb, gondolatgazdagabb fotók készítésére ösztönöznek, és ezzel segítik a továbblépést.

 

 

 

Egy negyven éves csoport formálja a helyi fotós-történelmet. A múltjában számtalan érdekes, izgalmas eseményt találunk. Csak néhány pályázatot, kiállítást soroljunk: Csongrád megyei fotókiállítás, Dél-alföldi Fotószalon, amely ma már Alföldi Fotószalon néven ismert, vagy a sokat emlegetett Országos Aktfotó Kiállítás, amelyet tizenhétszer sikerült megrendezni, az eltelt 32 évben.

 

 

 

Tréfálkozva szokták mondani: ez a negyven év már megtörtént, de mit szeretnének a Fotókörösök elérni a következő negyven évben? Kívánjuk Nekik, hogy még akkor is legyen színvonalas a működő Szentesi Fotókör!

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 05. 13.

 

.