60 éves érettségi találkozó

 

 

 

1954-ben érettségizettek évfolyam-találkozóját rendezték meg 2014. május 15-én a Páterház Étteremben, ahol a KÖZGÉ-ben végzett diákok találkoztak újra és emlékeztek vissza a hat évtizeddel ezelőtti emlékekre.

 

Vajdáné Erzsike néni könnyes szemmel emlékezett vissza a két osztályfőnökre Gyarmati Lászlóné Buka Eszterre és Zoltai István - Pista bácsira, akiknek máig ható gondolatait mai is szó szerint emlegetik!

 

Az évfolyam 1950-ben a Horváth Mihály Gimnáziumban kezdett, majd utána kerültek át  a Kutas Kertészettel (IH helyén volt) szemben lévő új épületbe.

Akkor még a lányok és a fiúk külön osztályba jártak. A tanárok igazi egyéniségek voltak (nem lebecsülve a mai pedagógusokat), a mai napig emlegetik pl. Szöllősy Géza bácsi feleségének Kató néninek gondolatát, mely szerint a főkönyvkivonatban "kaparás, vakarás nincs!" :-)

 

Sajnos az eltelt évtizedeknek köszönhető hogy a 42 végzős diákból már csak 22-en emlékezhetnek vissza azokra a boldog diákévekre.

 

Az akkori rendszer és a mostani között a legfontosabb különbség az volt - hallhattuk a csillogó arccal mesélő "lányoktól" - , hogy az érettségi után szinte valamennyien el tudtak helyezkedni a pályán. Most továbbtanulással sem biztos, hogy mindenki a választott pályán marad.

 

 Kinagyítható!

 

Szentes, 2014. 05. 20.

 

.