Zsúfolt a gyakorlótér Szentesen

 

Az éves kiképzési tervnek megfelelően a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 1. és 2. hídépítő századai átkelés kiképzést hajtottak végre két hétben a Tisza partján, az alakulat vízi gyakorlóterén. Az átkelés kiképzés mellett, honvédségi szintű műszaki gépkezelő kiképzések gyakorlati része is folyt. A kiképzendő állomány PTSZ-M kétéltű lánctalpas úszógépkocsi és BMK-130M tolóhajó géptípusokból szerzett jártasságot a Tisza vizén.

 

A századokhoz újonnan érkezett katonák az elméleti felkészítés után a gyakorlatban is megismerkedhettek a hídépítés mozzanataival, feladataival. Elsajátították a hídépítés lépésének mozzanatait, a végrehajtandó feladatokat. Ezen időszakban megszerezték a vízi jártasság ismereteit, begyakorolták a tolóhajók, a pontonelemek vízretételét, az elemek összekapcsolását, a komppal történő forgalmazást és a 60 tonnás pontonhíd megépítését.

 

 

 

A már korábban felkészített állomány gyakorolta, és készség szinten elsajátította a beosztásából adódó szakfeladatokat, valamit továbbadhatta az ismereteket, ezzel is elősegítve a összekovácsolást, hogy az alegységek előtt álló későbbi feladatok minél gördülékenyebben legyenek végrehajtva.

 

A parancsnoki állománynak jó lehetőség volt az átkelőhelyen történő forgalmazás irányításának gyakorlására. Mindenki a saját beosztásának megfelelően vezényelte az átkelőhely kiépítésének részmozzanatait vagy egészét.

 

A kiképzés vezetője Nagy Gábor százados az 1. hídépítő század parancsnoka elmondta: teljes mértékben elégedett az állomány szakmai felkészültségével és tenni akarásával. Látszik, hogy a tapasztaltabb állomány át akarta adni a tudását, az újonnan érkezett katonák pedig minél hamarabb alegységük tevékeny részévé akartak válni.

Szentes, 2014. 04. 22.

 

.