Zsebkendőm négy sarka ...

Lidi néni vigyázza a zsebkendő kiállítást a könyvtárban :-)

 

 

 

Zsebkendőm négy sarka címmel nyílt meg a Szentesi Művelődési Központ kézimunka szakkörének kiállítása a Városi Könyvtárban.

 

 

 

A megnyitón a Tilinkó népdalkör szentesi és zsebkendővel kapcsolatos dalcsokra után Szemerédi Endréné szakkörvezető ajánlotta a megjelentek figyelmébe a tárlatot, melyből megtudhattuk mi is a zsebkendő.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

A mai fiatalok számára az, amit 100-as csomagban vásárolhatunk a bevásárlóközpontokban, de régen igen sok tulajdonsággal bírt.

 

 

 

A zsebkendő gyakran mintás szegélyű, négyzetes alakú vászondarab, amely selyemből, lenből vagy pamutból készül. Zsebkendőkre a legalkalmasabb anyag a len, mert merevségénél fogva nem gyűrődik oly gyorsan, sok nedvességet vesz fel és könnyen kimosható. A finom fonalból készült zsebkendőket batiszt zsebkendőnek nevezik.  A selyem zsebkendők csak dísztárgyaknak tekinthetők. A 19. századig leggyakrabban fehér színű zsebkendőt használtak, sokszor a kék színűt is, de ritkábban a különféle mintásakat. Manapság már szinte mindenféle mintával és színvariációval előfordul. Modern változata az egyszeri használatra gyártott, eldobható papírzsebkendő.

 

A kiállítás megtekinthető április 10-ig a könyvtár nyitva tartási ideje alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 04. 03.

 

.