Na ez veri majd ki a biztosítékot!!!

Rendelet készül a közösségi együttélés alapvető szabályairól!

 

Évekkel ezelőtt vitáztak, hogy legyen-e Szentesen "kocsmarendelet". A mindennapokból kiderült, hogy nem a szórakozóhelyekkel van baj, mert minden törvényi előírást betartanak, hanem magukkal a szórakozó emberekkel!

Ezért jött azaz igény, hogy valamilyen módon szankcionálni kellene azokat, akik megsértik a közösségi együttélés alapvető szabályait, magyarra fordítva, ha valaki üvöltözik az utcán, odapiszkít mások ablaka alá, mert lusta a wc-re elmenni. Ezeket a cselekményeket próbálja szankcionálni ez a rendelet és így akár egy pisi is 50 ezer forintjába kerülhet az illetőnek, ha azt nem a megfelelő helyen teszi!

 

A Szentesi Mozaikon bocsájtjuk társadalmi vitára a rendelet tervezetet (magyarul: írja meg véleményét, ötletét, vagy hogy mi maradt ki belőle)!

 

Véleményét még megírhatja a Szentesi Mozaik facebook oldalán is!

 

A szavazás indult: 2014. április 3-án

 

A tervezett rendelet + egy kis bevezető!

 

Tisztelt Szentesiek!

 

A helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként kötelesek betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, 2011. évi CLXXXIX. törvény indoklása szerint az emberi közösségek akkor életképesek, akkor élhető egy település, ha megvannak és működnek az együttélés alapvető írott és íratlan szabályai. Az ilyen normákat jelentős részben a helyi sajátosságok alakítják, generális érvényű, taxatív felsorolásuk lehetetlen. Arra azonban van lehetőség, hogy a képviselő-testület széleskörű társadalmi támogatottsággal a legalapvetőbb szabályokat rendeletbe foglalja és megszegésüket, szigorúan alkotmányos keretek között, szankcionálja.

 

A fentiek szellemében elkészült egy helyi rendelet-tervezet azokról cselekményekről, amelyek megsértik a közösségi együttélés alapvető szabályait.

 

Önök is így gondolják? Szíveskedjenek véleményüket röviden leírni!

 

Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera

irodavezető


 

Az üzletek nyitva-tartásának rendje

 

5.§

 

Aki

- az általa vezetett vendéglátó üzletet éjjel 24 óra után nem kizárólag nyílászárókkal lezárható és lezárt épületben, épületrészben tartja nyitva, a számukra kötelezően előírt zajterhelési értéket betartva;

         - az általa vezetett vendéglátó üzlethez tartozó teraszt, kerthelyiséget, vagy önálló kerthelyiséget éjjel 24 órától reggel 6 óráig nem tartja zárva, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

 

A közterületek megóvása, nyugalmának biztosítása

 

6.§

 

         /1/ Aki az épített környezetet, a közhasználatú létesítményeket és berendezéseket nem rendeltetésszerűen használja, vagy beszennyezi, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

         Tilos a kizárólag gyalogos forgalom számára kialakított parkokban, tereken, sétálóutcán, emlékművön, utcabútorzaton, szökőkúton, lépcsőkön, mellvéden, virágágyásokban gördeszkázni, görkorcsolyázni, kerékpározni, rollerezni (kivétel: a hat éven aluli gyerekek).

 

7.§

 

/1/ Aki gépjárművel vagy kerékpárral bármely szervezet vagy magánszemély által létrehozott gyepen, füvesített területen parkol, akkor is, ha azt már valaki letaposta, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

/2/ Kiemelt útszegélyen parkolni tilos. Amennyiben az úttestnek nincs kiemelt szegélye, parkolni az útpadkán – bármilyen rövid időre is – csak az útfelület szélétől 0,7 méter távolságig lehetséges.

 

8.§

 

/1/ Aki közterületet (ideértve a zöldterületet is) rendeltetésétől eltérően, engedély nélkül használ, azon engedély nélkül építőanyagot, tüzelőt vagy egyéb hasznos, vagy hasznosítható dolgot kettő napnál hosszabb ideig tárol, vagy közterületet beszennyez, és azt teljes mértékben nem takarítja el, vagy közművezetés, vagy javítás után kettő nap alatt nem állítja teljes mértékben helyre, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

/2/ Aki közterületre ültetett zöld növényzetet (fa, pázsit, bokor, virág) bármi módon megrongál, élő növényzetre hirdetést szögez ki, közterületen lévő fát engedély nélkül kivág, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

 

9.§

 

/1/ Aki üzemképtelen, a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan gépjárművet 7 napot meghaladóan, közterületen tárol, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

/2/ Aki 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsit, autóbuszt, kamiont, mezőgazdasági erőgépet, munkagépet, pótkocsit közterületen, közúton tárol, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. Tárolásnak minősül, ha a megállástól számítva bizonyítottan két óránál hosszabb ideig áll a jármű.

 

Lakókörnyezetünk megóvása

 

10.§

 

/1/ Az ingatlan használója (tulajdonos, haszonbérlő, bérlő), aki kertjében, udvarában, illetve az ingatlan közterületi határvonala és az útburkolat közötti közterületen a gyomnövények megtelepedését és terjedését nem akadályozza meg, illetve e terület rendjét és tisztaságát nem őrzi meg (takarítás, síkosság mentesítés, karbantartás), megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

/2/ A nem közterületen elkövetett cselekmény miatt helyszíni bírságot kiszabni nem lehet, bírságot kiszabni csak tárgyaláson, bizonyítási eljárás lefolytatása után lehetséges.

 

11.§

 

Aki a haszonállat tartásából származó trágyát nem hézagmentes, szilárd falazatú, szorosan záródó fedéllel ellátott trágyatárolóban tartja, illetve a hígtrágya tárolására külön tárolót nem létesít (kivéve szilárd almozású tartási technológia esetén), megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

 

A szeszesitalok fogyasztásának rendje

 

12.§

 

/1/ Aki közterületen szeszesitalt fogyaszt, szabálysértést követ el. Cselekményét A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szabályai szerint kell elbírálni.

/2/ Nem valósul meg szabálysértés vendéglátó egység teraszán, előkertjében, kitelepülésének területén, azok nyitvatartási idejében, továbbá engedéllyel szervezett rendezvény területén a rendezvény ideje alatt, és szilveszterkor bármely közterületen történő szeszesital fogyasztás esetén.

 

Szentes, 2014. 04. 03.

 

.