Tornyai képek a múzeumban

Színről - színre

 

 

 

A Tornyai János Múzeum gyűjteményéből rendezett kiállítás 2014. április 3-án, csütörtökön este hat órakor nyílt meg a szentesi Megyeházán található Koszta József Múzeumban ott is a Koszta teremben. Az eseményen köszöntőt mondott Szirbik Imre polgármester és a kiállítást Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK - Regionális Összművészeti Központ művészeti vezetője nyitotta meg. A tárlatot Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója mutatta be "Színről - színre" és ajánlotta a nagyközönség figyelmébe.

 

 

 

Az alföldi festészet óriásairól – Kosztáról, Tornyairól, Nagy Istvánról – írta Kieselbach Tamás művészettörténész, hogy az európai festészet modern irányzatainak sajátos magyar talajból fakadó megnyilvánulásaiként tekint reájuk. Azt mindenképpen kijelenthetjük akár Koszta Józsefről, akár Tornyai Jánosról, hogy az ő ténykedésükkel egyidejű francia törekvésekről első kézből származó és naprakész információkkal rendelkeztek, melyeket fokozatosan beépítettek saját festői nyelvezetükbe, majd alkotói énjük szűrőjén áteresztve azt hasznosították belőle, ami életművük belső fejlődése okán önkifejezésük szempontjából a legmegfelelőbb eszköz volt festői kiteljesedésükhöz. Így hozta létre Koszta József vásznain az „éjszakai napsütést”, vagy így születhettek meg Tornyai János végtelen variációszámú színorgiái a bajai határban, vagy a szentendrei művésztelep parkjában kiválasztott témákról.

 

 

 

A Tornyai János Múzeum gyűjteményéből származó válogatás azt célozza meg, hogy Tornyai János életművének minden fontosabb periódusát vagy jelentősebb képtémáját érzékeltesse színről-színre haladva, de nem „tükör által homályosan”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 04. 03.

 

.