Keressük a helyünket Európában!

 

 

 

2014. március 22- én beindult egy, a munkanélküli fiatalokat segítő projekt a Kistelepülések Kultúrájáért Egyesület szervezésében. Az első, csapatépítő találkozást követően a társaság Kecskemétre látogatott.

A KSH kutatásai szerint 2013 III. negyedévében a Csongrád megyei munkanélküliségi ráta 12,8%-os volt. Ez az arány magába foglal több száz pályakezdő fiatalt. Az Európai Unió által támogatott Fiatalok Lendületben Program Maradjunk vagy útra keljünk? – Keressük a helyünket Európában projekt ezen hivatott változtatni.

Tizenöt, 18 és 30 év közötti munkanélküli, nem szakmájában dolgozó, illetve tanulmányai alatt elbizonytalanodó fiatalt vezetnek be a mentorok a munkaerőpiac ismeretlen, meghökkentő vagy nagyfokú kreativitást igénylő területeibe. 8 hónapon át különböző érdekes vállalkozásokat látogatnak meg, tréningeken vesznek részt, valamint egymás tapasztalatait kiértékelve próbálnak előrébb jutni az életben.

2014. április 26 –án, a csoport második megmozdulásaként Kecskemétre látogatott, ahol Dr. Szűcs Attila pszichiáter professzor ízelítőt adott nekik az önismeret feltárásának különleges világából. A résztvevők megismerkedhettek az ún. JOHARI ablakkal, melynek segítségével modellezhették az egyes ember személyiségének különböző területeit, továbbá felrajzolták az önismereti kereket is, aminek beható tanulmányozásával rávilágítottak az emberi tettek és a lélek, valamint az értelem állapota közötti összefüggésekre.

A játékos feladatok alatt szóbekerült az egymástól való elidegenedés, a rohamosan fejlődő technológiai újdonságok térhódítása, valamint az izoláció problematikája is. A fiatalok elmondhatták véleményüket e kérdésekkel kapcsolatban, megvédhették álláspontjaikat, megcáfolhatták a másik fél érveit.

Az agytornát követően megebédeltek egy helyi pizzázóban tovább boncolgatva az asztal mellett az őket érintő eddig megválaszolatlan kérdéseket.

A délután folyamán a kikapcsolódásé volt a főszerep. Aki úgy gondolta ejtőzött egyet, mások rövid sétát tettek a városközpontban, mielőtt kezdetét vette volna a Katona József Színház Páratlan páros című matiné műsora. Mivel a társaságban sok, különböző beállítottságú ifjú kapott helyet, a program koordinátora, Nagy Sándorné igyekezett lehetőségeihez képest mindenki igényeinek eleget tenni. Volt, aki úgy érezte, távol áll tőle a színház világa, ám így is minőségi élményben lehetett része, mialatt kipróbálta a Kecskeméti Park extrém sportolási lehetőségeit.

 

 

 

„Bár nem igazán tudtam, hogy mi vár majd ránk, de jól éreztem magam. A professzor úrral hasznos és érdekes időt töltöttünk el, ahol jobban megismerhettük egymást és önmagunkat is. Olyan dolgokat is észrevett, amiket lehet, hogy mi sem tudtunk magunkról és olyan gondolatokat fogalmazott meg, amiket talán mi is észrevettünk, de nem tudtunk ilyen jól összefoglalni. Mindenképp hasznosnak tartom a vele eltöltött időt és a vendéglátás is nagyon barátságos volt. A színház is nagyon tetszett, az épület is nagyon szép, illetve a darab is vicces volt így tökéletes délutáni programlehetőség volt minden érdeklődő számára. Szívesen részt vennék még ehhez hasonló előadásokon” – nyilatkozta Tajnai Krisztina, a csoport szentesi, pályakezdő andragógus tagja.

Nagy Sándorné projektmenedzser is hasonlóan látta az eseményeket.

„Vártam ezt az április 26-át! Igaz, nagyon vártam az egész projekt beindulását, hiszen nekem is érdekes, újat hozó,  nem szokványos ez a kezdeményezés. Remélhetőleg sok és érdekes embert sikerül megismertetni majd, mely segít a fiataloknak a világban való eligazodásban. Idős résztvevőként azonban szeretném megfigyelni a tapasztaltak kevésbé látható vetületét, a megismertek emberi oldalát. Szűcs Attila professzorral való találkozás azért is meghatározó élményt ígért, mert személyében találkozhattak a fiatalok az első inspiráló „külsőssel”, aki számukra a jövőt jelentő szférát, a sikerességet képviseli. Dr. Szűcs Attila nyugdíjasként is a lehető legaktívabban dolgozik, több munkahelyen teljesít. A Bács-kiskun megyei kórház 265 ágyas pszichiátriai osztályát vezető főorvosként és a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökeként ment nyugdíjba, ma több vállalása mellett a Kecskeméti Honvéd-kórház megbecsült főorvosa. Projektünk résztvevői azonban más oldaláról ismerhették meg. Tegeződve beszélgettek Vele órákig, és jóízűen eszegették az általa készített, meglepetésként asztalra rakott süteményeket. Elgondolkodva figyeltem ezt a természetes együttlétet, mialatt ettük a kávé mellé a kórházi -stressz levezető kiskertből származó lekvárral, meggyel, almával és sütőtökkel gazdagított finomságokat. Lehet-e nagyszerűbb, - a készítőjét teljességgel jellemző - ajándék, mint egy munka utáni éjszakán, aprólékos gonddal készített süti másnapi ismeretleneknek? Kifejezhette volna -  e a Professzor bármi más módon ilyen egyértelműen barátságát a hozzá látogató fiatalok irányába? Azt hiszem, jó kezdet volt!”

 

Készítette: Simon Gabriella

Fotó: Nagy Sándorné

 

Szentes, 2014. 04. 28.

 

.