Lepörgött a mozi utolsó filmtekercse

Az utolsó filmvetítés az Őze Lajos Filmszínházban

 

 

 

2014. március 17-én 17.30 órakor lezárult egy korszak az Őze Lajos Filmszínházban. Ekkor vetítették az utolsó filmet, mely a Pulykakaland animációs film volt a moziban. Azért nem kell eltemetnünk a szentesi mozit, mert hamarosan egy újabb korszak veszi kezdetét, amely sokkal modernebb lesz mint az eddigi, de ne szaladjunk annyira előre.

 

Ezen a délutánon az utolsó filmvetítésen kilencen foglaltak helyet a nézőtéren, így szerény közönség előtt búcsúzott a mozi. Minden vendég tudta, hogy ez az utolsó filmvetítés, és valamennyien eltették emlékbe a jegyüket.

 

 

 

Lefényképeztük az előteret, a nézőteret és a technikai helységet, ahová sokan csak képzeletükben mehettek fel. Itt kell megragadnom az alkalmat, hogy visszaemlékezzünk a pesti gyorsvonatra vagyis annak pontos érkezésére, mert akkor időben beért a tekercs a taxival a vetítés elejére, valamint a mozijeggyel való seftelésre (a Csillagok Háborúja vitte a prímet).

 

Ugye emlékszünk még a szotyira, a pattogatott kukoricára a "cigánypáholyra" és az "átjáróra". A "cigánypáholy" a vászon előtti három sor volt, ahol a rossznyelvek szerint középre ült az olvasni tudó, majd hangosan olvasta a feliratos filmeket.

Az átjáróban ültek a menők, ahol több hely volt a lábnak, de egy-egy felfázós időszakban mindig ott jártak át pisilni a film közben. Az átjáró előtti két sorért is ugyanannyit kellet fizetni, mint az átjáróban melyet senki nem értett.

A feliratos filmek alatt a légbefúvós fűtés mindig kiszárította a szemet, így 90 perc után vérvörös könnyes szemmel távoztunk.

 

Autóversenyes filmek után a menők a Zsigát a nem annyira menők 6 évnyi várakozás után megkapott 100-as Skodát pörgették.

Karatés (kungfu-s) filmek után mindig volt verekedés, hogy a filmben látottakat ki tudta a leggyorsabban megtanulni és a mozi ajtótól 30 méterre már alkalmazni.

 

 

 

Ugye sokan emlékszünk a lámpa leoltása után a zseblámpás jegyszedő nénire, aki miatt az első 5 percre nem is emlékszünk, mert biztos, hogy a késők helyét máris elfoglalták nem oda szóló jeggyel ("Hova szól a jegye?!?! Adja ide! Ugyetudtam! Nem ide! v. Nem erre az előadásra! vagy Nem erre a napra!) . Ilyenkor maradt mentsvárként a tűzoltópáholy, ahonnan már távozott az ügyeletes tűzoltó!

 

Nem is olyan régen érdeklődtek fiatalok, hogy a mostani átalakítás előtt, van-e a moziban olyan építészeti emlék, melyet érdemes lenne megörökíteni (megőrizni). Sajnos ilyenről nem tudunk, de a üléseken lévő DNS minták annál inkább érdekes dolgokat rejtenek! :-)

 

Ezzel a vetítéssel vége ennek a korszaknak és hamarosan kezdődik egy újabb, melyre 20-30 év múlva úgy fognak visszaemlékezni az idősebbek, mint ahogy ma mi ezt tesszük.

 

Az új moziról új infókkal hamarosan jelentkezünk!

 

További képek a mozi utolsó filmvetítéséről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 03. 18.

 

 

 

.