TÁMOP-5.5.4.-13/2-2013-0015

Közös értékünk a Kertváros

 

 

 

Közösségi klubtevékenység és programok szervezésére, közösségfejlesztésre, hátrányos helyzetű csoportok fejlesztésére nyert közel 40 millió forint támogatást a Kiút Egyesület.

A következő hónapokban a Kertvárosi lakótelep közösségépítését és az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálást tűzte ki célul a szakemberekből álló csapat - hallhattuk a 2014. március 20-ai projektnyitó rendezvényen.

 

Felmérések szerint a magyarok 80 százaléka nem jár közösségbe, a fennmaradó egyötöd jórészt a fiatalok csoportja - hallhattuk Barát Endrétől az egyesület vezetőjétől.

 

 

 

Az internet nem pótolja a valós közösségeket és nem alkalmas kapcsolati tőke kiépítésére sem. A 2005- ben alakult Kiút 21. Egyesület célkitűzése, hogy az általuk szervezett programok, rendezvények, előadások hatására majd önállóan is szerveződnek csoportok a szabadidő hasznos eltöltésére. A januárban induló programba 200, iparosított technológiával épült lakást vonnak be és a Kertvárosban élők ötleteit várják.

 

Klubfoglalkozásokon döntik majd el közösen, mit valósíthatnak meg a felmerült javaslatok közül.

 

A telepi játszótéren külső közösségi teret hoznak létre, ahol fitneszeszközöket szerelnek fel, sakktáblákat és petanquepályát alakítanak ki felnőttek részére. Így az unokákra vigyázó nagyszülők is hasznosan tölthetik el az idejüket.

 

 

 

Terveznek sportrendezvényeket is a Spartacus egyesülettel közösen, többek között a sportágválasztó lakótelepi megrendezését, valamint egy elméleti és gyakorlati lakótelepismereti versenyt. Első alkalommal kerülne sor a Kertvárosi Napok elnevezésű kulturális és szabadidős eseményre koncertekkel, vetélkedőkkel. Az egyesület partnere a MÁV Lakásszövetkezet és a katolikus egyházközség, azonban szeretnék a többi egyházat is bevonni a programok megvalósításába.

 

 

A lakótelepen élők számára szervezett közösségi program 14 hónapon keresztül tart, a megvalósításra 27 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az egyesület. Szeretnék, ha a program lezárása után is működnének a megalakult közösségek, és más lakótelep is szervezne hasonló közösségi programokat. Az egyesület hamarosan elindítja egészséges életmódra nevelő és szemléletformáló programját. Mészáros Ágnes alelnök elmondta, hogy a napjainkban egyre gyakrabban tapasztalt gyermekkori elhízás megelőzhető életmódváltással.

 

 

 

Miközben a társadalom elnéző a kicsit kerekebb kisgyerekekkel szemben, már óvodáskorban el kell kezdeni a felvilágosítást. – Szerethető programokat tervezünk olyan közös élményekkel, praktikákkal, főzőtanfolyammal és táplálkozási bemutatókkal, amiket a családok beépíthetnek a mindennapokba – mondta Mészáros Ágnes projektvezető.

 

A programban pedagógusok, gyógytornászok, testnevelők, óvónők vesznek részt, akik megtanítják a résztvevőket otthon végezhető fizikai gyakorlatokra, étkezési, főzési és életmód tanácsokat adnak. A klubfoglalkozásokon külön szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel és egyidőben a szülőkkel.

 

A 10 hónapon át tartó program ingyenes, melyre elsősorban óvodásokat és első és második osztályos tanulók szüleinek jelentkezését várják. 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 03. 20.

 

 

.