Koszta József gyűjteményes kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban

 

 

 

Igazi képzőművészeti szenzációval készül Hódmezővásárhely városa: az alföldi festészet mágikus erejű, ám méltatlanul mellőzött alkotójának, Koszta József festőművésznek közel hat évtizede - sem együtt sem külön-külön - nem látott műveiből álló gyűjteményes kiállítás nyílik március utolsó vasárnapján a Tornyai János Múzeumban.

 

20. századi festészetünk egyik legmarkánsabb képviselőjére, Koszta Józsefre (1861-1949) sajnálatosan kevés fény irányult az utóbbi évtizedekben. Kisebb kiállításoktól eltekintve utolsó gyűjteményes tárlatára a Nemzeti Szalonban került sor a halála előtti évben, 1948-ban.

 

 

 

Koszta József, az alföldi festészet sajátos alkotója a szentesi tanyavilágban találta meg képeinek vezértémáit, főleg a paraszti életet, az alföldi tájakat dolgozta fel műveiben. Belső indulattól fűtött festményeit már kezdettől fogva jellegzetesen magyarnak tartották szerte a világban: színgazdag és mélyértelmű alkotásai frappánsan adják vissza a nép és az általa lakott táj kapcsolatát.

 

Koszta József példamutató munkásságából minden eddiginél teljesebb keresztmetszetet nyújtó, több, mint másfélszáz kiemelkedő kvalitású festményt, rajzot és számos dokumentumot felsorakoztató tárlatra úgy válogatták össze a kiállítás kurátorai, Szinyei Merse Anna és Fertőszögi Péter a köz- és magángyűjteményekben őrzött munkákat, hogy a főműveken kívül Koszta festészetének kevésbé ismert, korszerű vonulatát is megismerhesse a közönség.

 

A Tornyai János Múzeum, a KOGART, a Magyar Nemzeti Galéria és a szentesi Koszta József Múzeum közös kiállítása március 30-án, vasárnap délben nyílik meg a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

 

Szentes, 2014. 03. 25.

 

.